Polovinom maja počinje realizacija projekta Drinskog nasipa

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik posjetio je danas sa premijerom Republike Srpske Radovanom Viškovićem Javnu ustanovu “Vode Srpske” u Bijeljini i tom prilikom je istaknuto da će polovinom maja početi realizacija projekta Drinskog nasipa.

Dodik je istakao da želi da podstakne i podrži realizaciju projekata poput Drinskog nasipa, te izrazio zadovoljstvo zbog činjenice što je danas Vlada Srpske odobrila plan rada “Voda Srpske”.

“Ovo je sistematski pristup rješavanju pitanja odbrane od voda, kontroli i svemu onome u nadležnosti `Voda Srpske`”, rekao je Dodik novinarima.

Dodik je napomenuo da je Javna ustanova “Vode Srpske” osposobljena da sprovodi svoje projekte, a namjera rukovodstva Srpske je da Bijeljina nema nikakvih problema kada je riječ o velikim vodama – Savi i Drini.

Višković je rekao da je Vlada razmatrala plan rada “Voda Srpske” za ovu godinu i da je konačno nastala pozicija da se krene sa realizacijom prve faze Drinskog nasipa koja je bila u zastoju nekoliko godina zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa.

“Današnjim planom je i to pitanje obuhvaćeno, tako da sa zadovoljstvom možemo konstatovati da će već polovinom maja ući u realizaciju tog projekta, važnog za građane Bijeljine”, rekao je Višković.

On je naveo da to nije jedini projekat koji će biti rađen ove godine.

“Tu je i vodozaštita u Modriči, Doboju, u Zvorniku rijeka Hoča, u Banjaluci Vrbas. U Srpcu će biti uređen kanal… U 2022. su velike investicije kada je riječ o `Vodama Srpske`. Sve te procedure će oko polovine maja biti operativne, tako da se sredinom godine može očekivati da ova javna ustanova uđe u investicioni ciklus, koji će građane širom Srpske zaštititi od eventualnih padavina ili /izlivanja/ voda”, rekao je Višković.

Direktor “Voda Srpske” Miroslav Milovanović rekao je da je Vlada usvojila finansijski plan “Voda” za ovu godinu i izvještaj o radu za prošlu godinu.

“Mi smo u okviru tog izvještaja, zaključno sa 31. decembrom, završili sprovođenje kredita od 55 miliona evra, koji je Vlada obezbijedila nakon poplava 2010. Radovi po tom kreditu su intenzivirani 2014, nakon drugih poplava”, rekao je Milovanović.

On je naveo da će se i ove godine ugovariti sve ostale investicije koje se tiču novog kredita od 19 miliona evra, koji je druga faza opremanja sistema odbrane od poplava da bi Srpska imala veći stepen osposobljenosti hidrotehničkih objekata.

“Svi poslovi se rade u skladu sa procedurama Evropske investicione banke koje su mnogo rigoroznije u odnosu na naše zakonodavstvo”, rekao je Milovanović.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *