Polaganjem vijenaca obilježen Dan boraca /VIDEO/

Polaganjem vijenaca i cvijeća na centralno spomen obilježje u Rači, potomci učesnika i poštovaoci tekovina Narodno -oslobodilačkog rata obilježili su 4. juli-Dan borca. Sa ovog mjesta je poručeno da buduća pokolenja ne smiju zaboraviti one koji su zaustavili fašizam.

S obzirom na okolnosti izazvane korona virusom 4. juli Dan borca obilježen je u Semberiji skromnije nego ranijih godina. Potomci učesnika i poštovaoci tekovina Narodno-oslobodilačkog rata položili su vijence na centralno spomen obilježje u Rači. Sa područja bijeljinskog sreza u narodno-oslobodilačkim borbama, od 1941. do 1945. godine učestvovalo je oko 5.000 boraca. Goloruki broci su nad mnogo moćnijim neprijateljem izvojevali pobjedu i slobodu.

Tekovine narodno-oslobidalačkog rata mora se njegovati, a buduća pokolenja ne smiju zaboraviti one koji su zaustavili fašizam, poručuju iz Gradske organizacije SUBNOR-a.

Od 5.000 boraca učesnika u antifašističkoj borbi i zatvorenika u logorima sa područja Semberije život je izgubilo 3.500. Goloruki broci su nad mnogo moćnijim neprijateljem izvojevali pobjedu i slobodu. Ovaj kraj je dao i devet narodni heroja i 111 nosilaca partizanske spomenice.

Ovogodišnja situacija po pitanju virusa korona odložila je za neka bolja vremena aktivnosti koje su se podrazumijevale povodom Dana borca, i to od kada je obnovljeno spomen obilježje u Rači. Miroslav Ilić iz Beograda već dvadesetak godina trkom sjećanja od bijeljinskog sela Međaši do spomenika u Rači odaje  počast žrtvama koje su stradale od fašističke ruke. Iako decenijama živi u Beogradu, Ilić nije zaboravio rodni kraj Međaše, ove godine, trka je izostala.

Mladima danas potomci i poštovaoci narodnooslobodilačke borbe poručuju da cijene prošlost te da vole svoju zemlju i narod.

Iz Gradske organizacije SUBNOR-a Bijeljina poručuju da se treba pružiti otpor dominaciji čovjeka nad čovjekom, nacije nad nacijom, rase nad rasom, i da se treba boriti za osnovne i temeljne principe na kojima danas počiva i savremena Evropa.

U spomen kosturnici u Rači koja je podignuta 1969. godine, a obnovljenja 2006. godine, sahranjeno je oko 600 boraca, dok su na spomen pločama uklesana imena više hiljada boraca Semberije, Vojvodine, Mačve, i cijele BiH koji su poginuli u borbi protiv fašizma. Učesnici ovog skupa posjetili su danas i spomen obilježje u Donjoj Bukovici kod Bijeljine. Dan ranije, kod spomenika u Međašima odata je počast svima koji su svoj život dali u borbi protiv fašizma.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *