Pokrenute nove metode PCR dijagnostike /VIDEO/

Bolnica “Sveti vračevi” Bijeljina uvodi nove metode pi-si-ar /PCR/ dijagnostike koje imaju veliki klinički značaj i pružaju benefit pacijentima koji su ranije to obavljali u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske u Banjaluci.

Nove PCR-RT metode su detekcija, genotipizacija i kvantifikacija humanog papiloma virusa /HPV/, detekcija i kvantifikacija hepatitis B virusa /HBV/ i detekcija mikobakterijuma tuberkuloze.

Pomoćnik direktora ove bolnice Nela Mitrović danas je, objašnjavajući klinički značaj novih metoda PCR dijagnostike, navela da je HPV virus uzročnik karcinoma grlića materice u visokom procentu, a PCR metodom u realnom vremenu moguće je tačno odrediti o kojem tipu je riječ, što omogućava kliničarima – ginekolozima da započnu sve procedure liječenja za sprečavanje širenja bolesti.

Ona je istakla da su za detekciju i kvantifikaciju HBV pacijenti svakih šest mjeseci odlazili u Banjaluku, a infektolog je čekao nalaz i nekoliko sedmica za uključenje terapije, te će im sada biti omogućeno da sve završe u bijeljinskoj PCR laboratoriji.

Mitrovićeva je rekla novinarima i da će biti olakšana dijagnostika pulmolozima, jer je detekcija mikobakterije TBC sada mnogo brža i preciznija.

Molekularni biolog, profesor Nikola Tanić naveo je da je PCR dijagnostika trenutno najsofisticiranija metoda u molekularnoj biologiji, koja omogućava da se u jednoj reakciji uradi više metoda, čime se skraćuje i vrijeme dijagnostike.

On je zahvalio rukovodstvu Bolnice, na čelu sa direktorom Zlatkom Maksimovićem, na razumijevanju za potrebe i značaj uvođenja novih metoda koje se baziraju na molekularnoj biologiji.

“Najvažnije je što od 100 gentipova HPV možemo da odredimo 14 kritičnih, onih koji imaju maligni potencijal, odnosno mogu dovesti do geneze /razvoja/ nastanka kancera. Četiri genotipa HPV su visokorizična i takvi pacijenti moraju da se prate. Za razvoj bolesti bitan je i broj virusa, te bi bilo poželjno da se na uputnici iz primarne zdravstvene zaštite upiše i kvantifikacija”, rekao je Tanić.

On je naveo da će za početak PCR-RT dijagnostika HPV i mikobaketrije TBC raditi na sedmičnom nivou, a HBV na dvosedmičnom.

PCR laboratorija bijeljinske bolnice posjeduje ISO standard 15189, što znači da su nalazi međunarodno priznati.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *