Pokazati jedinstvo na posebnoj sjednici Parlamenta /VIDEO/

BiH je duboko unesrećeno društvo, jer nije dobilo priliku da se razvije kao istinska multietnička zajednica spremna da traume prošlosti pretvori u šanse budućnosti – rečeno je u prvom dijelu govora Željke Cvijanović.

“U normalnoj državi, u kojoj Ustavni sud funkcioniše u normalnom sastavu i koji normalno djeluje u okviru Ustava štiteći ustavnost, ne postavlja se pitanje provođenja njegovih odluka. Ali, u državi u kojoj jedan politički funkcioner, poput Bakira Izetbegovića, priznaje da je Ustavni sud poluga bošnjačke politike i velikodušno “nudi” a se on odrekne ovog suda, u zamjenu za to da se Republika Srpska odrekne mehanizma entitetskog glasanja je brutalno ruganje i sudovanju i Ustavu”, kaže predsjednica Republike Srpske.

Prema njenim riječima brutalno je i ćutanje međunarodnog faktora u BiH na takvo opasno prisvajanje Ustavnog suda kao političkog instrumenta jednog etniciteta ili jedne političke partije.

Portparol SNSD-a i savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Radovan Kovačević rekao je da posebna sjednica NSRS o neustavnom djelovanju Ustavnog suda BiH predstavlja istorijski momenat za Republiku Srpsku.Naveo je da je u pitanju skoro 86 hiljada hektara poljoprivednog zemljišta.

U informaciji predsjednice Srpske, navodi se da Ustavni sud BiH, osporavajući član 53 Zakona o poljoprivrednom zemljištu Republike Srpske, osporava svoj kredibilitet i narušava dejtonsku strukturu i raspodjelu teritorije među entitetima u omjeru, 49 prema 51 odsto.

Podsjeća da je visoki predstavnik donošenjem tri zakona iz 2005. godine grubo prekršio ustavno dejtonsko načelo, da su entiteti vlasnici teritorija i zabranio da njima raspolažu.

Udruženje veterana službi bezbjednosti Republike Srpske pozvali su na jedinstvo u Narodnoj skupštini tokom pripreme i usvajanja stavova povodom antidejtonske odluke Ustavnog Suda BiH o poljoprivrednom zemljištu. U saopštenju se napominje da su veterani službi bezbjednosti i u istorijskim trenucima kada je bilo najteže prihvatali odluke o usvajanju i donošenju Ustava Srpske Republike BiH i Zakona o unutrašnjima poslovima.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *