Pojačana kontrola lica koja koriste električni trotinet

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/Republike Srpske u narednom periodu preduzimaće mjere prema licima koja koriste električni trotinet u saobraćaju, najavljeno je iz tog ministarstva.

Iz MUP-a Srpske je saopšteno da električni trotinet kao pojam nije precizno definisan u zakonskim propisima niti su decidno propisana pravila i uslovi po kojima se može koristiti u saobraćaju, već da se samo pominje u odredbama koje se odnose na pješake, odnosno da se električni trotineti trenutno tretiraju kao sredstva za igru i zabavu.

“Na osnovu toga moglo bi se zaključiti da su lica koja koriste električni trotinet u saobraćaju dužna da se njima kreću po trotoaru, i to brzinom približnoj brzini ljudskog hoda jer jedino na taj način neće ugrožavati pješake, dok je na kolovozu zabranjena vožnja romobila /trotineta/”, navodi se u saopštenju.

Iz MUP-a su napomenuli da je proteklih dana evidentirana saobraćajna nezgoda u kojoj je učestvovalo dijete sa električnim trotinetom, koje se kretalo po kolovozu.

“Maloljetnik je tom prilikom zadobio teške tjelesne povrede”, ističe se u saopštenju.

Kako bi spriječili saobraćajne nezgode i povređivanje korisnika električnih trotineta, ali i pješaka, iz MUP-a apeluju da građani, do izmjene zakonskih propisa i preciznog propisivanja korištenja ovog sredstva u saobraćaju, električni trotinet koriste na prostorima namijenjenim za igru i privatnim posjedima, a izuzetno na trotoaru, i to brzinom ljudskog hoda, dok je vožnja kolovozom prekršaj za koji će policija sankcionisati izvršioce.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *