Podržana inicijativa Srpskih delegata za dijalog u BiH /VIDEO/

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojio je zaključak koji su predložili delegati iz Kluba srpskog naroda kojim ovaj dom podržava inicijativu Narodne skupštine Republike Srpske za dijalog između Srpske i Federacije BiH, kao i tri konstitutivna naroda o mogućim rješenjima za BiH, te ih poziva na sveobuhvatno razmatranje trenutnog stanja u BiH i mogućih rješenjima u vezi sa budućnošću Srpske i Federacije.

Dom naroda je danas usvojio zaključak delegata iz Kluba srpskog naroda kojim podržava inicijativu Narodne skupštine Republike Srpske za dijalog između tri konstitutivna naroda – Srba, Hrvata i Bošnjaka – o mogućim rješenjima za Bosnu i Hercegovinu, u kojem se poziva na sveobuhvatni dijalog o trenutnom stanju u BiH i mogućim rješenjima u vezi s budućnošću RS i Federacije.  Delegat SDP-a Denis Bećirović je ovo okarakterisao protivposlovničkim i protivustavnim kazavši da je ovaj prijedlog potpuna degradacija Ustava BiH i Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojio je na današnjoj sjednici dnevni red koji je bio znatno skraćen u odnosu na ranije najavljeni. Prije glasanja, delegat iz Kluba srpskog naroda Mladen Bosić napustio je salu, tvrdeći da je “sjednica pozorišna predstava”.

Podržan je i zaključak kluba hrvatskog naroda da Centralna izborna komisija BiH nije zakonodavni organ i nema pravo da donosi odluke iz nadležnosti Parlamentarne skupštine BiH.  U zaključku se navodi da CIK nije izabran i imenovan u skladu sa odredbama Izbornog zakona BiH, te traži da se članovi ove komisije izaberu i imenuju na osnovu javnog konkursa, u skladu sa procedurama propisanim Izbornim zakonom BiH. Sjednica Dom naroda okončana je nakon sat vremena, a jednoglasno su usvojene četiri tačke dnevnog reda koje se odnose na davanje raznih saglasnosti za sporazume.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *