Podrška radu medicinskih sestara u vrijeme pandemije

U Dom zdravlja Bijeljina stigla je danas donacija u vidu medicinske opreme i dezinfekcionih sredstava za patronažne sestre od Vlade Švajcarske, a u okviru projekta jačanja sestrinstva u Bosni i Hercegovini.

Sredstvima Vlade Švajcarske, Projekat jačanja sestrinstva u BiH je obezbijedio pomoć u vidu lične zaštitne opreme i dezinfekcionih sredstava za patronažne sestre u 16 Domova zdravlja. Organizovaće se i edukacija o specifičnim postupcima u vrijeme epidemije te psihološka podrška za medicinske sestre.

Značaj usluga koje pružaju medicinske sestre/tehničari je tokom pandemije Kovid-19 postao očigledniji nego ikad prije. Blizu 300 patronažnih sestara/medicinskih sestara-tehničara porodične medicine u zajednici u 16 opština koje podržava Projekat jačanja sestrinstva u BiH, nastavljaju u kućnim posjetama pružati usluge svojim pacijentima, prvenstveno najugroženijim osobama. Da bi mogli nastaviti raditi u punom kapacitetu tokom postojeđe krize, neophodna im je adekvatna zaštita.

ProSes je obezbijedio jednokratnu pomođ u vidu zaštitne opreme u vrijednosti od 64.225 KM za patronažne sestre u 16 domova zdravlja sa kojima ima uspostavljenu saradnju, i to u banjaluci, Bijeljini, Brčkom, Doboju, Derventi, Livnu, Mostaru, Odžaku, Stari Grad Mostar, Orašju, Prijedoru, Prnjavoru, Tomislavgradu, Tuzli, Zenici i Vitezu.

Paket zaštitne opreme uključuje zaštitna odjela, kape, rukavice, maske, zaštitu za obuću, te sredtsva za dezinfekciju ruku.

Pored toga, projekat je nabavio i zaštitne vizire koje je besplatno izradio Univerzitet u Zenici.

Sva oprema biće isporučena domovima zdravlja od 15 do 22. maja.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *