Podrška domaćoj privredi i zadržavanju radne snage /VIDEO/

Čelnici Područne privredne komore Bijeljina ocijenili su danas da domaćoj privredi trebaju veći podsticaji da bi odgovorila izazovima globalne krize i problemu nedostatka radne snage koji je izražen u regionu.

“Sva naša privredna društva suočila su se u ovoj godini sa problemom radne snage, pa imamo za 11 mjeseci izdatu 781 radnu dozvolu strancima, što je više nego u cijeloj prošloj godini, a radnici dolaze iz Bangladeša, Nepala, sada i iz Afrike”, rekla je novinarima direktor Područne privredne komore Bijeljina Slavica Marković.

Markovićeva je ukazala da je zbog toga važno dualno obrazovanje, zbog čega bijeljinska komora već dvije godine pomaže opremanje kabineta praktične nastave u srednjim školama i obučava mentore u privrednik društvima, sa ciljem da mladi budu što spremniji za tržište rada i da se zadrže u Republici Srpskoj.

Ona je navela da Područna privredna komora Bijeljina nastavlja da podstiče i brendiranje domaćih proizvoda, pa je inicirano otvaranje “Semberske kuće” u Bijeljini.

“Radi se i na otvaranju `Vlaseničke kuće`, imajući u vidu da će otvaranje ski-centra `Igrišta` znatno unaprediti turističku ponudu cijele regije”, rekla je Markovićeva.

Predsjednik Područne privredne komore Bijeljina Stevo Savić istakao je da je u njihovom fokusu saradnja sa lokalnim zajednicama s ciljem stvaranja boljeg privrednog ambijenta i da u tome prednjače u odnosu na ostale komore u Republici Srpskoj.

Prema njegovim riječima, za 11 mjeseci ove godine na području Područne privredne komore Bijeljina ostvaren je izvoz vrijedan 853,8 miliona KM, a najznačajniji izvoznici su gradovi Zvornik sa 394 miliona KM i Bijeljina sa 322 miliona KM.

U isto vrijeme uvoz je bio 1,151 milijardu KM, gdje prednjači Bijeljina sa uvozom od 833 miliona KM i Zvornik sa 184 miliona KM.

Portparol Područne privredne komore Bijeljina Srđan Marinković rekao je novinarima da je na području ove komore 1.600 privrednih društava.

Područna privredna komora Bijeljina organizovala je godišnju konferenciju za medije i tradicionalni novogodišnji prijem za novinare.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, X nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *