Podneseno 39 izvještaja o poreskim krivičnim djelima, šteta 3.700.000 KM

Poreska uprava Republike Srpske dostavila je nadležnim tužilaštvima 39 izvještaja o postojanju sumnje u izvršenje poreskih krivičnih djela sa ukupnom štetom po republički budžet od 3.713.660 KM, rečeno je Srni u ovoj ustanovi.

Iz Poreske uprave su istakli da su izvještaji dostavljeni prošle godine, a najviše, njih 36, zbog sumnje da je počinjeno krivično djelo utaja poreza i doprinosa, jedan izvještaj zbog nepravilnog izdvajanja sredstava pravnog lica, a podnesene su i dvije dopune izvještaja.

Nadležnim tužilaštvima dostavljena su i 33 obavještenja za krivična djela utaja poreza i doprinosa sa štetom po budžet Srpske od 2.577.423 KM.

“Ova obavještenja dostavljena su imajući u vidu novo uputstvo o postupanju tužilaca i ovlaštenih službenih lica u otkrivanju krivičnog djela, njihovih učinilaca i sprovođenja istraga. U narednom periodu se nastavlja rad na ovim obavještenjima”, pojasnili su u Poreskoj upravi.

Iz ove ustanove su naglasili da su inspektori istražioci u prošloj godini, u skladu sa poreskim zakonodavstvom, vršili i informativne kontrole čiji su rezultati poslužili za druge postupke koji su u nadležnosti Poreske uprave ili drugih republičkih organa uprave.

Tokom realizacije informativnih kontrola prijavljene su i uplaćene nove poreske obaveze u budžet Republike Srpske u iznosu od 364.000 KM.

“Nastavljena je kontinuirana saradnja i razmjena informacija sa drugim organizacionim jedinicama Poreske uprave, sa drugim republičkim organima uprave i upravnim organizacijama u Srpskoj, kao i razmjena informacija sa organima na drugim nivoima vlasti u BiH i na međunarodnom nivou”, naveli su iz Poreske uprave.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, X nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *