Podignuta optužnica protiv Milomira Savčića

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv generala Vojske Republike Srpske /VRS/ Milomira Savčića, koja ga tereti za krivično djelo pomaganje u ratnom zločinu počinjenom 1995. godine u Srebrenici.

Iz Tužilaštva BiH je saopšteno da optužnica tereti Savčića kao komandanta 65. zaštitnog motorizovanog puka Glavnog štaba VRS, u čijem sastavu je bio i bataljon vojne policije.

On je optužen da je od 11. do 15. jula 1995. godine na području Nove Kasabe svjesno pružio pomoć komandantu Glavnog štaba VRS generalu Ratku Mladiću, načelniku za bezbjednost Glavnog štaba pukovniku Ljubiši Beari, te drugim komandantima Drinskog korpusa i Zvorničke brigade, kao i jedinicama policije, da, kako se navodi, “prethodno zarobe i po kratkom postupku pogube i zakopaju vojno sposobne muškarce Bošnjake iz srebreničke enklave”.

Savčić je, prema navodima optužnice, “planirao, komandovao i nadzirao aktivnosti pripadnika 65. zaštitnog motorizovanog puka VRS i bataljona vojne policije prilikom zarobljavanja stotina muškaraca bošnjačke nacionalnosti na više lokacija na području Nove Kasabe, te njihovom nezakonitom zatvaranju, zlostavljanju i ubistvima”. /

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *