Osnovci iz Bijeljine u finalu kviza “Nemanjići”

Osnovci iz Bijeljine kvalifikovali su se u finale kviza “Nemanjići”, koji je najmasovnija vaspitno-obrazovana manifestacija na ovim prostorima, organizovana povodom proslave 800 godina samostalnosti Srpske pravoslavne crkve /SPC/.

Riječ je o učenicama Osnovne škole “Knez Ivo od Semberije” – Anastasiji Gofić i Maji Mitrović, koje su deveti razred, te Sari-Tari Tomić iz osmog razreda, saopšteno je iz Eparhije zvorničko-tuzlanske.

Republika Srpska će u finalu kviza “Nemanjići” krajem januara u Beogradu imati dva predstavnika jer se, osim ekipe “Knez” iz Bijeljine, plasirala i ekipa “Mladi istoričari” iz Bileće.

U kvizu koji je imao dva eliminaciona kruga onlajn karaktera učenice iz Bijeljine osvojile su šesto mjesto u prvom krugu među skoro 300 ekipa iz Srbije, Republike Srpske, Federacije BiH, Crne Gore, Hrvatske, kao i iz inostranstva.

U drugom krugu, koji je održan 24. decembra, bijeljinska ekipa osvojila je treće mjesto, koje je dijelila sa Osnovnom školom “Svetozar Miletić” iz Zemuna, a među 50 najuspješnijih ekipa iz prvog kruga sa osvojenih 149 od mogućih 150 bodova.

Uz pomoć nastavnika Pravoslavne vjeronauke i Istorije koji su bili zaduženi za gradivo sa više od 650 pitanja, kao i nastavnika Srpskog jezika i Informatike zaduženih za samu organizaciju kviza, te pripremu takmičara i tehničkih detalja, učenice su se dva mjeseca spremale, a svi zajedno su činili jedan veliki tim, dodaje se u saopštenju.

Kviz ima za cilj proširenje znanja o dinastiji Nemanjići, kao i srpskoj istoriji, kulturi i duhovnosti, ali i jačanje nacionalne svijesti omladine.

Ovaj veliki projekat je ideja srpske naučne elite na čelu sa Fondacijom “Mir Božiji” i SPC, a uz podršku vlada Srbije i Republike Srpske i blagoslov Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja.

Ekipama koje su učestvovale sa prostora Eparhije zvorničko-tuzlanske blagoslov i podršku je dao i Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *