Počelo premještanje migranata iz Bihaća u Hadžiće /VIDEO/

Migrantski kamp “Vučjak”  trebao bi biti zatvoren do srijede . Akcija izmještanja migranata trajaće tri dana i provodiće se u dvije faze. Oko 600 migranata biće smješteno u kasarnu Ušivak kod Sarajeva. 

Prvo će migranti koji borave na Vučjaku biti izmješteni u Ušivak i Salakovac, nakon čega će biti premješteni u Blažuj, kada se tamo osiguraju uslovi . U drugoj fazi u Blažuj će biti prebačeni ostali migranti sa područja Unsko-sanskog kantona, koji nisu smješteni u Biri, Miralu, Sedri ili Borićima.

Da su pripadnici MUP-a Unsko-sanskog kantona spremni  za akciju izmještanja migranata iz kampa Vučjak, kod Bihaća, potvrdio je portparol kantonalnog MUP-a Ale Šiljdedić.

Šef Međunarodne organizacije za migracije u Bosni i Hercegovini, izjavio je da je izmještanje migranata iz Vučjaka prvi korak ka smanjivanju pritiska koji podnosi Unsko-sanski kanton.

Premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić najavio je da će danas biti izvršene glavne aktivnosti na izmještanju migranata iz kampa Vučjak.

Izmještanje migranata iz Vučjaka podijeljeno je u nekoliko faza koje podrazumijevaju predradnje , izmještanje i smještaj.

U sklopu prve faze izmještanja su pripremljeni bezbjednosni aspekti izmještanja migranata, što znači osiguranje hrane i prevoza, doktora i tehničara, kao i policijskih snaga.

Prema informacijama kantonalnih vlasti, do kraja sedmice trebalo bi da bude rasformiran kamp Vučjak.

Migranti napominju  da ne žele ići u druge prihvatne centre već se žele kretati isključivo ka teritoriju Evropske unije.

Prema podacima IOM-a, u prihvatnim centrima u BiH nalazi se 4.000 migranata, ali tačan broj niko ne zna.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *