Kasni berba, a niska cijena – krastavac isplativije preraditi nego ga prodati /VIDEO/

Još u februaru počele su pripreme plastenika za intenzivnije iznošenje rasada krastavca na njive, ipak zbog nestabilnih vremenskih prilika i neuobičajeno niskih temperatura tokom ranog proljeća, sa ovim poslom se kasnilo ove godine, pa je tako pomjerena i berba prvih plodova, koji su se na tržištu pojavili tek u drugoj polovini maja.

Ulaganja su u proizvodnju veća s obzirom da je biljke trebalo štititi od izmrzavanja, stresnih uslova kojima su izložene usljed čestih oscilacija temperatura, te napada bolesti i insekata. Međutim, domaći krastavac na otvorenom tržištu nije na cijeni, pa tako i ne obećava da će se moći kompenzovati troškovi proizvodnje jer mu je cijena niska oko 30 pfeninga.

Dok mnogi ističu da su im tokom sezone najveći problemi sa sezonskim radnicima, s obzirom da se poslova u poljoprivredi prihvataju uglavnom stariji, Lazići sa radnicima kažu problema nemaju. Petnaestak sezonaca na njihovom imanju već rade godinama. Kada se povećava obim radova, od posla ne bježe ni mladi ljudi.

Krastavac se uzgaja na pet hektara, a kako očekuju Lazići trebalo bi po hektaru da da 100 tona roda, namijenjenog preradi gdje će i završiti veća količina sirovine jer je i ekonomska računica bolja s obzirom da gotove proizvode čeka siguran plasman na domaćem tržištu. Iako proizvodnja kasni, kvalitet krastavca je dobar ove godine.

Da je organizovana proizvodnja budućnost održivosti gazdinstava stav je mnogih iskusnih poljoprivrednika, koji su svoju šansu tražili nekada i na otvorenim tržištu gdje su gubili konkurentnost. Siguran plasman je danas kažu prioritet svih prioriteta, naročito u godini kada su svi inputi u poljoprivredi poskupili.

Dnevnice sezonskim radnicima ostale su kaže na prošlogodišnjem nivou. S obzirom da se poljoprivrede prihvatila na ovom gazdinstvu cijela porodica to je kažu najvažniji motiv koji je i utivao na odluku da na svom imanju zaokruže ciklus od njive do trpeze.

A dok beru krastavac nadgleda se i stanje povrća na otvorenim poljima gdje biljke treba sačuvati od najezde korova koji bi mogao ako osvoji njive ugušiti usjev.

Lazići godinama unazad važe za jedne od većih proizvođača svježeg povrća u BiH. I preradi su pristupili veoma ozbiljno pa očekuju da će za dvije do tri godine i gotovi proizvodi koji na tržište dolaze iz njihovih nedavno pokrenutih pogona, biti prepoznati među potrošačima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *