Petrović: Pogodna rješenja za sprovođenje arbitražne odluke za RiTE “Ugljevik”

Direktor “Elektroprivrede” Republike Srpske Luka Petrović izjavio je Srni da su uprave matičnog i preduzeća Rudnik i termoelektrana /RiTE/ “Ugljevik” našle pogodna rješenja za sprovođenje dijela arbitražne odluke i finansijsko obeštećenje Slovenaca od 67 miliona evra.

“Drugi dio arbitražne odluke je finansijsko obeštećenje, 67 miliona evra glavnice, i svakako da su zajedno uprava matičnog preduzeća i uprava RiTE `Ugljevik` našli pogodna rješenja da se i ovaj element presude riješi na način koji neće izazvati znatniju štetu za trenutni sistem, jer bi to značilo maltene ugrožavanje rada ovog objekta”, rekao je Petrović.

On kaže da Holding slovenačkih elektrana u Ljubljani razmatra te odluke i da shodno njihovim procedurama i vlasnicima treba da prihvati mogućnosti.

“I slovenačka strana je svjesna da se ne smije ugroziti rad /RiTE `Ugljevik`/, jer onda će i oni ostati bez svog dijela, kao što bismo i mi ostali bez ovog našeg pripadajućeg dijela električne energije kojim snabdijevamo građane i privredu Republike Srpske”, ocijenio je Petrović.

Prema njegovim riječima, veliki problem za Termoelektranu “Ugljevik” je arbitražna odluka koja je donesena u dvije faze, a prva faza je isporuka trećine električne energije po priznatim troškovima iz prethodne godine.

“Po toj cijeni bi Slovenci plaćali tu energiju, što će naravno značiti umanjenje prihoda kako u `Ugljeviku` tako i u `Elektroprivredi`, zato što nećemo imati nijedan kilovat-čas koji je moguće prodati eksterno i moraćemo u više perioda tokom godine kupovati električnu energiju kako bi se zadovoljile potrebe Republike Srpske”, naveo je direktor “Elektroprivrede”.

U presudi koju je donijelo Arbitražno vijeće u Beogradu riječ je o obavezi nastaloj u vrijeme bivše SFRJ, kada je postojao sporazum o udruživanju rada i sredstava tadašnje države.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *