Petronijević: Ako se Karadžiću išta desi, direktno će biti odgovorna britanska vlada /VIDEO/

Grupa intelektualaca iz Srbije i Republike Srpske uputila je generalnom sekretaru Antoniju Guteresu otvoreno pismo zbog nehumanog postupanja prema prvom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću koji služi kaznu u zatvoru na britanskom ostrvu Vajt.

U pismu, u kojem se ističe da su Radovanu Karadžiću uskraćena prava koja je ima u zatvorskoj jedinici u Hagu oni tvrde da u ovom slučaju postoji mogućnost njegovog tragičnog ishoda i traže da se ukine odluka o izdržavanju kazne u Engleskoj, pišu beogradske “Večernje novosti”.

Advokat Goran Petronijević, pravni zastupnik prvog predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića, poručio je  da će, ukoliko mu se išta desi, za to direktno biti odgovorna britanska vlada.

Karadžiću su, kako se navodi, onemogućeni susreti sa pravnim savjetnicima, duže vrijeme se nalazi u potpunoj izolaciji, a onemogućeno mu je i korištenje dodatne svjetlosti u vidu lampe i kompjutera. Nije mu dozvoljeno da se obraća zatvorskoj upravi, niti bilo kojoj pravosudnoj instanci, izložen je psihičkom maltretiranju čuvara, a zatvor je blokirao kartice njegovih pirjatelja i članova porodice, pa niko od njih ne može da mu uplati novac za hranu i telefon.

Elementarna pravda bi bila da srpski haški osuđenici izdržavaju kaznu u svojoj zemlji, rekao je akademik Matija Bećković.

Oni traže i uspostavanje stalnog, redovnog i efikasnog nadzora Savjeta bezbjednosti i Generalne skupštine nad sprovođenjem odluka Međunarodnog mehanizma u Hagu i tvrde da su prethodno donesene odluke mimo pravila i standarda, čime je Karadžić doveden u položaj u kome mu je ugroženo dostojanstvo, ali i život.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *