“Oktobar je roza boje”: Preventivni pregledi znače život /VIDEO/

U Republici Srpskoj godišnje od karcinoma dojke oboli oko 550 žena, a nešto manje od polovine njih ne uspije da se izbori sa ovom bolešću, zbog čega svakodnevno ukazivanje na činjenicu da je rano otkrivanje maligniteta put do ozdravljenja, mora da bude prioritet svih članova društva – poručeno je na panelu „Oktobar je roza boje“ koji je organizovala Ženska snaga Srpske /ŽSS/.

Specijalista ginekologije i akušerstva doktor Darko Marković istakao je da su skupovi poput ovog idealan način podizanja kolektivne svijesti žena o karcinomu dojke.

– Broj novih slučajeva je svake godine u porastu, ali, hvala Bogu, i broj onih koje prežive karcinom dojke je veći. Tu moramo zahvaliti prvenstveno napretku medicine, stručnjacima, naučnicima, ali i ljudima koji organizuju slične panel diskusije. Rak dojke je na prvom mjestu malignih oboljenja kod žena, ali po smrtnosti je najčešći karcinom grlića materice. Svaki čovjek na svijetu može da dobije karcinom dojke, čak i muškarci, zbog čega moramo da shvatimo da je poenta u njegovom ranom otkrivanju, jer je tada izliječenje gotovo sigurno – naveo je Marković.

On je pozvao sve žene da jednom godišnje obave ginekološki i ultrazvučni pregled.

– Svijest žena o ovoj bolesti jeste podignuta na viši nivo u odnosu na period od prije deset ili dvadeset godina. Međutim, mnoge žene i dalje odlaze doktoru kada je bolest napredovala ili, nažalost, ne odlaze nikako jer se plaše istine. Jedan od načina borbe je uspostavljanje nacionalnog programa za rano otkrivanje karcinoma – dodao je Marković.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *