Na zadatku plugovi, tanjirače i sijačice – u punom jeku sjetva strnih žita /VIDEO/

U Semberiji je počela jesenja sjetva strnih žita. Prema planu jesenje sjetve najviše obradivih površina pripašće pšenici, koja će biti zasijana na oko 14.000 hektara. Jesenji radovi znatno skuplji u odnosu na lane, jer su repromaterijali na cijeni ove godine.

Brojevi ove jeseni, bar kada je o finansiranju sjetve riječ, nisu na strani poljoprivrednika, a uz mineralno đubrivo ne padaju ni cijene goriva.

I dok su na onim zemljištima koja brže otpuštaju vlagu ratari obavili predsjetvenu pripremu oranica i počeli ovih dana zaoravati sjemena strnih žita. Na zemljištima nešto drugačijeg mehaničkog sastava nakon oktobarskih padavina potrebno je sačekati još nekoliko dana kako bi se ušlo u radove.

Većina poljoprivrednika odstupiće od primjene mineralnog đubriva, ali od deklarisanog sjemena uglavnom ne odustaju, a sve kako bi ostvarili pravo na podsticaje koji sleduju proizvođačima pšenice u Srpskoj.

Poskupljenja na tržištu repromaterijala stavila su poljoprivrednike u nezavidnu situaciju jer kako se procjenjuje po hektaru treba uložiti oko 1.500 KM, što je skoro duplo više u odnosu na ulaganja u prošlogodišnjoj jesenjoj sjetvi.

Poljoprivrednici širom Srpske ukazuju da je jesenja sjetva istorijski skupa, što mnogi i ne pamte do sada.

Većinu roda žitarica Petar kaže troši u pripremanju hrane za stoku, a s obzirom da će sjetvu obaviti bez primjene đubriva ne razmišlja ni o proizvodnim rezultatima.

Od agrotehnike i primjene mineralnih đubriva neće odstupiti jedino oni koji su nešto ranije realizovali nabavku đubriva po kako kažu prihvatljivijim cijenama.

Optimalni rok za sjetvu ozimih usjeva kreće se od 5. do 25. oktobra. Klimatske promjene posljednjih godina pomjeraju i rokove sjetve, međutim genetika je uznapredovala, pa se proizvođači opredjeljuju da siju novije sorte pšenice.

Semberski ratari poučeni iskustvom stava su da je važno zaorati sjeme, te da je i sjetva van optimalnih rokova znala donijeti dobre rezultate u žetvi.

Učinak sjetvenih radova je ove jeseni dobar jer se posljednjih godina na imanjima u Semberiji radilo na zanavljanju traktora, radnih mašina i priključne mehanizacije.

Kako god, ni jedna raspoloživa parcela neće ostati neobrađena u Semberiji. Pretpostavka je da bi jesenja sjetva u najvećoj žitnici Srpske trebalo da bude završena u prvoj dekadi novembra mjeseca , a pšenicom bi trebalo da bude zasijano oko 14.000 hektara zemlje.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *