Patrijarh srpski u Doboju poslije osam decenija /VIDEO/

Patrijarh srpski Porfirije danas i sutra u posjeti je Doboju, povodom slave grada Preobraženja Gospodnjeg. Dolazak patrijarha Porfirija prva je posjeta patrijarha Srpske pravoslavne crkve Doboju, nakon 83 godine.

Na Preobraženje, 19. avgusta, patrijarh Porfirije u 9 časova služiće svetu arhijerejsku liturgiju  u  Hramu svetih apostola Petra i Pavla u Doboju, nakon čega će ulicama Doboja proći litija, od hrama do zgrade Gradske uprave, gdje će biti obavljeno lomljenje slavskog kolača.

– Dolazak patrijarha Porfirija prva je poseta patrijarha SPC nakon 83 godine, kada je na sličnom, veličanstvenom događaju, boravio patrijarh Gavrilo Peti /Dožić/. Tom prilikom, 18. septembra 1938. godine, patrijarh je osveštao novoizgrađeni Hram svetih Petra i Pavla, prvu pravoslavnu crkvu u Doboju, jer je do tada bogosluženje obavljano u adaptiranoj kući iz 1884. godine – piše u objavi na patrijarhovom zvaničnom profilu.

Pripreme za doček patrijarha traju danima. prvi dolazak patrijarha Porfirija u Republiku Srpsku i Eparhiju zvorničko-tuzlansku nailazi na veliko interesovanje građana i vernika. Procena je da će oko 10.000 ljudi tog dana biti na ulicama Doboja.

U čast posjete, jedna od zgrada u glavnoj gradskoj ulici Sveti Sava ukrašena je muralom patrijarha srpskog Porfirija. Na zvaničnom sajtu eprahije zvorničko tuzlanske ovim povodom episkop Fotije je objavio i pjesmu koja nosi naziv – U ime gospodnje.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.