Pašalić: Srpska tradicionalno i zdravo društvo

Demograf Stevo Pašalić izjavio je Srni da je Republika Srpska tradicionalno društvo koje drži do vrijednosti porodice i braka, te da su krivična djela protiv polnog identiteta i dalje zastupljena u minimalnom procentu.

Pašalić je rekao da je Republika Srpska, posmatrajući razvoj stanovništva i demografije, daleko pozitivnija nego zapadne i zemlje EU.

Komentarišući podatke Evrostata prema kojima su u EU u 2019. godini 55 od 100.000 žena bile žrtve seksualnog napada, a 28 od 100.00 žena žrtve silovanja, dok je u Srpskoj lani bilo šest silovanja na više od milion stanovnika, Pašalić je naglasio da ovakvi podaci nisu iznenađujući.

“Mi i dalje držimo do vrijednosti porodičnog i bračnog života zbog čega nasilje nije toliko prisutno u našem društvu. Na primjer, kod nas se 15 do 16 odsto djece rađa u vanbračnoj zajednici, a u Danskoj čak 50 odsto”, dodao je Pašalić.

On je naveo da, kada je riječ o funkcionisanju jednog društva i njegovim karakteristikama, evropske i zapadne zemlje su daleko liberalnije i ne posvećuju toliku pažnju tradicionalnim vrijednostima.

Prema njegovim riječima, kao posljedice takozvanog liberalizma i demokratije u porodičnim i društvenim prilikama, proizilaze i nasilne reakcije pojedinaca, kao što su seksualno zlostavljanje djece, silovanje i iskorištavanje žena i muškaraca.

Pašalić je rekao da sve iskrivljene vrijednosti dolaze upravo sa Zapada, kao i da stranci proteklih 30 godina u BiH “stavljaju kapu na sve”, a pri tome ne donose ništa dobro.

Ministarstvo unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske prošle godine evidentiralo je 26 krivičnih djela protiv polnog integriteta, i to šest silovanja, 15 polnog uznemiravanja, dva krivična djela obljube nad nemoćnim licem, dva navođenja na prostituciju i jedno krivično djelo polna ucjena.

U Srpskoj, sa populacijom od 1.170.342 stanovnika prema posljednjem popisu, evidentirano je ukupno 86 krivičnih djela – protiv polnog integriteta, te krivičnih djela seksualnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta.

Iz MUP-a su Srni rekli da su sva ova krivična djela rasvijetljena.

Prema podacima Evrostata, u EU u 2019. godini 55 od 100.000 žena bile su žrtve seksualnog napada, a 28 od 100.000 žena bile su žrtve silovanja. Stope su bile znatno niže za muškarce, 10 na 100.000 muškaraca su bili žrtve seksualnog napada i tri od 100.000 silovanja.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *