Pašalić: Pandemija pogodila i poljoprivrednike, ali Srpska ima dovoljno hrane

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić izjavio je da je pandemija virura korona pogodila i poljoprivrednike, ali da Srpska ima dovoljno hrane za naredni period.

“Republika Srpska za naredni period ima dovoljno hrane i to ne samo za ljude, nego i za stoku”, rekao je Pašalić za ATV.

On je napomenuo da je u Srpskoj u toku jesenja sjetva na oko 62.000 hektara površine, da dominira pšenica, te da je zasijano oko 60 odsto.

“Posao ide dobro i očekuje se da će sjetva biti završena do kraja novembra. Ove godine je nešto jeftinija, nego ranije, i ima dovoljno repromaterijala”, naveo je Pašalić.

On je napomenuo da se za poljoprivredne proizvođače kao i prethodnih godina izdvajaju sredstva pomoći, među kojima i 300 KM po hektaru za svakog proizvođača koji zasije pšenicu.

Pašalić je naveo i da su zadovoljni prinosima proljetne sjetve i ozimih usjeva zasijanih prošle godine, dok je na voću zbog grada bilo štete.

On je dodao i da su u resornom Ministarstvu zadovoljni otkupom, te naveo da je otkupljeno 4.700 tovne junadi i oko deset hiljada svinja, kao i oko 11.000 tona povrća. Dodao je da se očekuje da će ukupno biti otkupljeno 20.000 tona povrća.

Kada je riječ o budžet za poljoprivredu za narednu godinu, Pašalić je rekao da neće biti manji nego ove godine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *