Pašalić: Ne možemo poizvesti koliko nam treba, ali možemo smanjiti zavisnost od uvoza /VIDEO/

Za razliku od nekih ranijih situacija kada smo imali poplave i kada je poljoprivreda bila direktno ugrožena, pandemija virusa korona nije poremetila stanje u ovom sektoru. Poslovi oko proljetne sjetve realizovani su veoma dobro, sjetva je obavljena u većem obimu, ocijenio je ministar Boris Pašalić, govoreći za televiziju Arena u ovonedjeljnom izdanju emisije Život sela.

I ako smo imali neuobičajeno sušnu zimu, stanje ozimih usjeva je relativno dobro, a proljetna sjetva u Srpskoj realizovana je ove godine u većem obimu za oko 10 odsto, sve u zavisnosti od sektora proizvodnje,  što je za Republiku i domaću proizvodnju veoma dobro, rekao je resorni ministar Boris Pašalić za TV Arena, gostujući u ovonedjeljnom izdanju emisije Život sela.

Samim tim se očekuje i veća proizvodnja, pa tako i veći angažman domaćih prerađivača kako bi otkupili sve ono što im budu ponudili poljoprivrednici. S toga su i prerađivači dobili podršku Vlade Srpske.

Ne možemo poizvesti onoliko koliko nam treba, ali možemo smanjiti zavisnost od uvoza kaže Pašalić govoreći o ovogodišnjoj podršci proizvođačima kako bi i soja zagospodarila na većoj površini u Srpskoj.

Uspostavili smo napominje ministar i dobru dinamiku isplate podsticaja, a biće podržani i svi pristigli zahtjevi proizvođača za kapitlne investicije.

U razgovoru ministar otkriva,  da se radi i na još nekim mjerama koje su vezane za tekuću proizvodnju, o čemu će kaže poljoprivredni proizvođači biti blagovremeno informisani. Potrebno je kaže na najbolji mogući način iskoristiti raspoloživa sredstva u agrarnom budžetu i tako zavrtiti investicioni ciklus u poljoprivredi.

O ulaganjima Vlade Srpske u Semberiju, mjerama zaštite domaće proizvodnje, podsticajnoj podršci u sektoru poljoprivrede i preduzetim mjerama u vrijeme pandemije, te stanju u Šumama RS, ministar Boris Pašalić opširnije govori sutra u emisiji Život sela koja je na programu od 14 časova.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *