Pašalić: Ljudski razvoj najbolji odgovor na demografske promjene i ekonomski rast /VIDEO/

Stanovništvo je najbitniji faktor razvoja neke zemlje, ali zadržati stanovništvo u zemlji, uz dobro upravljanje demografskim procesima, nameće se kao imperativ budućeg ekonomskog i društvenog razvoja Republike Srpske, kaže demograf Prof. dr Stevo Pašalić. Najveći gubici stanovništva su nam u odlasku, a ne u umiranju i rađanju, ističe on i dodaje da je ljudski razvoj najbolji odgovor na demografske promjene i ekonomski rast.

Govoreći o demografskim procesima u zemlji uvaženi srpski demograf Stevo Pašalić ocjenjuje da je stanje veoma teško, ali dodaje da rješenja uvijek ima. Sumirajući demografske statističke pokazatelje iz 23 godine 21. vijeka mnogi bi se dodaje on začudili, da veći pad u rađanju na nivou BiH ima Federacija BiH u odnosu na Republiku Srpsku.

Demografsku tranziciju razvijenije zemlje, napominje Pašalić, prošle su ranije. Dodaje da je takva tranzicija Bosnu i Hercegovinu brzo pregazila i sada je sustiže ekonomska tranzicija, koja je napominje desetkovala ove kao i prostore zemalja bivše Jugoslavije, koja je demografski stajala jako dobro.

Moramo imati realne podatke i služiti se njima, i ako pokazatelji nisu povoljni, napominje Pašalić i dodaje da je neminovno da će se broj stanovnika i dalje smanjivati. S toga se i nameće pitanje – Gdje su rješenja?

Stanovništvo je najbitniji faktor razvoja neke zemlje, ali zadržati stanovništvo u zemlji, uz dobro upravljanje demografskim procesima, nameće se kao imperativ budućeg ekonomskog i društvenog razvoja Republike Srpske.

U sve ove procese koji će voditi ka demografski boljim pokazateljima moraju, naglašava Pašalić, biti uključeni svi od pojedinca, do loklanih zajednica i institucija.

Ljudski razvoj najbolji odgovor na demografske promjene i ekonomski rast, zaključuje Pašalić. 


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, X nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *