Parlament Srpske usvojio Informaciju u vezi s antidejtonskim djelovanjem Ustavnog suda BiH

Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske usvojili su večeras informaciju u vezi sa antidejtonskim djelovanjem Ustavnog suda BiH i osam zaključaka kojima se obavezuju predstavnici Srpske u instuticijama BiH da u Parlamentarnoj skupštini BiH predlože usvajanje zakona o prestanku mandata stranih sudija i izboru domaćih sudija u Ustavnom sudu BiH.

U skladu sa ovim zaključcima, koje su usaglasili i potpisali predsjednici parlamentarnih političkih partija u Srpskoj, Narodna skupština potvrđuje privrženost Srpske Opštem okvirnom sporazumu za mir u BiH, posebno izvornom tekstu Ustava BiH kao Aneksa četiri.

Narodna skupština Republike Srpske zadužuje Vladu Srpske da nastavi ranije započete pregovore sa Vladom Federacije BiH /FBiH/ sa ciljem definisanja granične linije između Republike Srpske i FBiH, a u skladu sa Aneksom dva Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH.

Prema četvrtom zaključku, Narodna skupština obavezuje predstavnike Srpske u institucijama BiH da obustave donošenje bilo kakvih odluka u organima BiH do usvajanja zakona o prestanku mandata stranih sudija i izboru domaćih sudija u Ustavnom sudu BiH i njegovog stupanja na snagu i do poništenja sporne odluke Ustavnog suda BiH o poljoprivrednom zemljištu.

Usaglašen je i zaključak da Narodna skupština naglašava da je Republika Srpska strana potpisnica svih aneksa Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH, samim tim i Aneksa četiri koji je Ustav BiH.

Narodna skupština potvrđuje da su visoki predstavnici i Ustavni sud BiH kršili Dejtonski sporazum i Ustav BiH

Na taj način izmijenili politički sistem suprotno Opštem okvirnom sporazumu za mir u BiH, a koji je ugovor međunarodnopravnog karaktera.

Takođe, parlament Srpske obavezuje sve institucije Republike da ne prihvataju i ne sprovode bilo kakve buduće antidejtonske i nedemokratske odluke visokog predstavnika i Ustavnog suda BiH.

U posljednjem zaključku Narodna skupština traži da predstavnici Srpske u zajedničkim organima BiH obavijeste parlament o sprovođenju ovih zaključaka u roku od 60 dana.

Od ukupno 74 prisutna poslanika, za zaključke je glasalo njih 70, protiv su bila dvojica, dok niko nije bio uzdržan.

Nakon glasanja, potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Željka Stojičić zaključila je 10. posebnu sjednicu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.