Pandemija nije ugrozila ispijanje kafe

Da kafa i dalje zauzima visoko mjesto na listi toplih napitaka među stanovnicima BiH, pokazuje podatak da su na domaće tržište za pet mjeseci ove godine uvezene oko 483 tone kafe više nego lani u istom periodu.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, za pet mjeseci ove godine za kafu iz uvoza utrošeno je više od 32 miliona maraka, dok je u istom periodu prošle godine kafu iz uvoza BiH platila oko 33 miliona maraka.

“Najviše sirovine za jedan od najpopularnijih napitaka među stanovništvom BiH stiže iz Slovenije, Hrvatske i Italije”, kazali su iz UIO BiH.

Dodaju da je, što se tiče izvoza ove godine, BiH izvezala 551 kilograme manje nego prošle godine za prvih pet mjeseci.

“Najviše kafe izvezeno je u Sjedinjene Američke Države, Hrvatsku, Veliku Britaniju i Australiju”, dodaju iz UIO BiH.

Igor Gavran, ekonomski analitičar, za “Nezavisne” ističe da je povećanje uvoza uzrokovano većim obimom rada ugostiteljstva u ovom periodu 2021. u odnosu na 2020. godinu.

“Iako je bilo ograničenog zatvaranja u određenim područjima, to nije bilo potpuno i jednako svugdje”, kazao je Gavran.

Što se tiče pada izvoza, on dodaje da je riječ o tržištima na kojima je, suprotno našem području, bilo manje tražnje i potrošnje kafe.

“Ili je došlo do pada cijene i pojačane konkurencije iz drugih izvora. Teško je biti konkurentan u međunarodnoj trgovini kafom bez jakih vlastitih brendova i vlastitih izbora sirove kafe”, kazao je Gavran.

Dodaje da bi se stavljanjem BiH na listu “Amazona” za domaće proizvođače kafe eventualno mogao otvoriti kanal putem kojeg bi domaću kafu plasirali kupcima iz dijaspore lakše nego do sada, ovisno o troškovima dostave.

Potrošači tvrde da je na uvoz kafe u ovoj godini sigurno uticala bolja epidemiološka situacija nego ona koja je bila lani te da su građani sigurno i više vremena provodili u kafanama, gdje se troši najviše kafe.

“Kafa je jedan od omiljenih napitaka naših građana, nešto što najviše naručuju u kafićima. Mnogo ljudi dan započinje kafom, da li prije ili poslije doručka, a neizostavna je i u toku dana, u periodu između ručka i večere. Piju je i stariji i mlađi, u gotovo svim prilikama, bilo da je u pitanju opuštena sjedeljka i priča ili poslovni sastanak”, kazala je Gordana Bulić predsjednica Kluba potrošača Tuzlanskog kantona.

Murisa Marić, izvršna direktorica Udruženja potrošača “Don” Prijedor, istakla je da se ublažavanje mjera te veće prisustvo u kafanama odrazilo na uvoz.

“Vidim da imamo i neke nove proizvode na našem tržištu, što je sigurno uticalo na povećanje uvoza, jer smo svjedoci da na svakom ćošku sada imamo i kafu koja se može ponijeti i to je sigurno dovelo do povećanja potrošnje”, kazala je Marićeva.

Prema njenim riječima, kad je povećana potrošnje, samim tim povećana je i potreba za uvozom, te ističe da je upravo zbog toga rast uvoza kafe nimalo ne čudi.

(Nezavisne)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *