Pandemija ni Rome nije poštedila dodatnih muka

Pandemija virusa korona nije poštedila nikoga. Posljedice trpi i romska zajednica u Bijeljini, jedna od najmnogobrojnijih u BiH. Kako bi pomogla ovoj kategoriji stanovništva da prevaziđe teškoće, Gradska uprava Bijeljina podijelila je 40 paketa socijalno najugroženijim porodicama.

Nažalost, to nije dovoljno da ublaži ionako težak položaj ove nacionalne manjine. Na području grada Bijeljina, po procjenama Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, evidentirano je oko 1.000 Roma i Romkinja.

Iako određeni broj članova romske zajednice migrira, na području Grada Bijeljina stalno živi oko 190 romskih porodica. Stopa zaposlenosti je veoma niska, a tek 1,3 odsto članova romske zajednice ima zaposlenje.

Teško i u redovnom stanju

Porodice se uglavnom izdržavaju skupljajući sekundarne sirovine, prodajom na pijaci i radom na sezonskim poslovima. Sve to im je izbijanjem pandemije virusa korona onemogućeno, pa je dodatno pogoršan i inače vrlo težak položaj ove populacije. Većina romskih porodica je time dovedena na rub egzistencije.

Međutim, ni u ovim teškim vremenima, i pored svih otežavajućih okolnosti, Romi i Romkinje u Bijeljini nisu prepušteni sami sebi, kažu u Udruženju građana za promociju obrazovanja Roma „Otaharin“. Ovo Udruženje se prevashodno bavilo problematikom uključivanja i zadržavanja romske djece u školskom sistemu.

Kroz svakodnevnu komunikaciju „Otaharin“ je bio u mogućnosti da utvrdi koje su to potrebe romske zajednice i da prema potrebama zajednice uspostavi sistem socijalnih usluga koje bi pomogle Romima i Romkinjama svih uzrasta. Samo u 2019. godini ovo udruženje je pružilo 6.500 različitih socijalnih usluga – od obezbijeđenog toplog obroka za korisnike, udžbenika, školskog materijala i torbi do podjele prehrambenih i higijenskih paketa.

– Imamo značajno iskustvo u podršci našim korisnicima u vanrednim situacijama. I u toku poplava radili smo procjenu potreba korisnika i obezbjeđivali pomoć i podršku svim članovima romske zajednice u Bijeljini tako da smo bili spremni da odreagujemo i u ovoj situaciji – rekao nam je izvršni direktor Udruženja građana „Otaharin“ Dragan Joković.

Donacije

Prema njegovim riječima, prva pomoć je pristigla od Gradske uprave Bijeljina, koja je obezbijedila prehrambene pakete za najugroženije romske porodice.

– Evidentirali smo 192 romske porodice koje su ekstremno ugrožene. Donatore smo informisali  o stanju i potrebama romske zajednice i uspjeli da obezbijedimo značajnu količinu humanitarne pomoći. Prva nam je u susret izašla Gradska uprava  sa 40 paketa, a ubrzo su se odazvali i drugi donatori, prvenstveno  „Save the Children“ i „Caritas“ Švajcarske, koji su obezbijedili oko 250 paketa. Porodicama koje su korisnici usluga Dnevnog centra “Otaharin” dodijeljena su 63 paketa s hranom i higijenom, a ovih dana očekujemo i početak raspodjele dodatnih 180 paketa hrane i higijene od istog donatora. “Caritas” je obezbijedio humanitarnu pomoć za 100 romskih porodica, koje će je primati redovno naredna tri mjeseca – ističe Joković.

I njemačka Fondacija “Humus” pokrenula je među svojim saradnicima i prijateljima donatorsku akciju na onlajn platformama i prikupila značajna sredstva za kratko vrijeme.

Dragocjena pomoć

Svaki vid pomoći ovim porodicama je dragocjen. Danijel Bajrić je otac petoro djece.

– Nismo srećni što moramo da tražimo hranu, ali nemamo izbora. Raditi i zaraditi ne možemo, a ne možemo ni djecu gladne da gledamo – kaže Bajrić.

Pomoć je obradovala i majku troje djece Senadu Ramić.

– Bojimo se virusa, pa ne možemo ni da skupljamo papir i plastiku. A od toga živimo. Druge pomoći nemamo – kaže Senada.

U Udruženju građana „Otahrin“ se nadaju da će se situacija što prije normalizovati kako bi sa radom počeo i Dnevni centar u kojem se za 136 polaznika organizuju podršku u učenju, radionice i sportske programe.

Nastava na daljinu

– Problem predstavlja i činjenica da većina romskih porodica nema internet i odgovarajuće uređaje koji bi djeci omogućili da prate nastavu na daljinu. „Otaharin“ je angažovao četiri učiteljice i dva romska asistenta kako bi romskoj djeci pružili podršku u učenju. U procesu smo nabavljanja tableta i obezbjeđivanja interneta za te porodice, čija djeca pohađaju osnovne i srednje škole – pojašnjava Joković.

Prikupljanju pomoći pridružilo se i Udruženje žena „Romkinja“ iz Bijeljine.

Predsjednica Udruženja žena “Romkinja” Sabira Hašimović kaže da je pomoć obezbijeđena uz podršku Ženske romske mreže „Uspjeh“ i Udruženja građana „Otaharin“.

– Kriterijum za odabir korisnica je bio stepen ugroženosti, s posebnim akcentom na samohrane majke, žene sa hroničnim oboljenjima i žene iz staračkih domaćinstava bez podrške – pojasnila je Hašimovićeva.

(SrpskaInfo)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *