Padaju prvi otkosi lucerke, uzgoj krmnog bilja omogućava uštedu u proizvodnji stočne hrane /VIDEO/

Padaju ovih dana majski otkosi lucerke, ovo hranjivo igra važnu ulogu u ishrani stoke, pa su i semberski farmeri na visini zadatka. Nakon košenja i nekog vremena sušenja u otkosima, izbalirana pristiže na gazdinstva. Prvi otkos lucerke u solidnom je stanju jer je vlage bilo dovoljno u fazi rasta i razvoja, kažu semberski domaćini.

U atarima sela gdje je stočarstvo prioritet gospodari i djetelina, koja se koristi za potrebe stočne hrane kako za krupnu stoku, tako i za svinje, koze ili ovce.Lucerka se kažu iskusni proizvođači sije početkom jeseni ili u rano proljeće. U zavisnosti od strukture zemljišta, lucerka farme snabdijeva kvalitetnom sjenažom u prosjeku pet godina.

Već pet otkosa godišnje pravi je uspjeh za svakog farmera, to je i stav struke, međutim i na prinos lucerke ali i broj kosidbi najviše utiču vremenske prilike. Sušne godine i nemogućnost navodnjavanja znaju poremetiti očekivanja.

S obzirom na aktuelne cijene stočne hrane na tržištu ne kriju zadovoljstvo proizvođači koji su na ovom prvom otkosu farme snabdjeli zavidnom količinom sjenaže.

Sve su snage na imanju Dragojlovića usmjerene na kvalitet i klasu mlijeka, od čega se godinama unazad ne odstupa. Od ishrane i zdravlja muznih grla sve počinje.Uz novu hranu, koja stiže iz atara, u proizvodnju se uključuju nova grla nakon oteljaja.

Cijena mlijeka je ove godine najveći problem koji mljekarima predstavlja i najveću brigu jer njihova su ulaganja daleko veća od samo par feninga korekcije u cijenama za kojima su u posljednje vrijeme posezale mljekare. S obzirom na okolnosti u kojima se mljekarstvo nalazi, relna cijena bi trebalo da bude kažu mljekari oko jedne marke.

Litar mlijeka nije lako proizvesti, sve je teže obezbijediti io dovoljne količine hrane za stoku, godine pogođene klimatskim i tržišnim poremećajima, posao dodatno stavljaju na veća iskušenja. Proizvodnja mlijeka je u odnosu na neka ranija vremena kaže naš sagovornik podređena i daleko rigoroznijim kontrolama. I dok misle o kvalitetu mlijeka, prate farmeri i stanje kukuruza i pšenice na njivama.

Ova naša zemlja traži vodu kaže naš sagovornik i dodaje da bi joj svakodnevne padavine dobro došle. Međutim, kiša je u ovim majskim danima zaobišla semberksa polja, a za navodnjavanje parcela pod ratarskim kulturama na ovom potezu uslova nema.

Zadovoljan je i porastom kukuruza iz ovogodišnje proljetne sjetve.Pružio je ovoj ratarici sve ono što je do sada trebalo, uslijediće još jedna prihrana.

S obzirom na aktuleno stanje usjeva na njivama Dragojlovića, ima razloga za zadovoljstvo, uloženo je znatno više ali za sada se kaže domaćin isplatilo. Ipak priželjkuje jaču kišu koja bi značajnije potpomogla razvoj biljaka. Tretmane protiv fuzarijuma u pšenici već je obavio.

I takvo stanje obećava prinose. Samo da još vremenske prilike učine svoje, a mi smo od sebe dali što je trebalo, zaključuje ovaj domaćin.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.