Bijeljinske pijace u maju; Ne bilježi se značajniji pad cijena, ne opada ni potražnja /VIDEO/

Šarene se u maju bijeljinske pijace. Vrijedno se radi na poljoprivrednim imanjima, pa i ponuda domaćeg voća i povrća bogata. Ipak, proizvesti hranu s obzirom na aktuelna globalna kretanja postalo je veoma skupo i zahtjevno, pa su u skladu s tim i cijene veće.

Tako kupus po kartonu na bijeljinskoj Kvantaškoj pijaci košta od 15 do 20 maraka, vreća krastavca od 8 do 10 KM, za gajbu paradajza treba izdvojiti od 25 do 30 maraka, vreća od 5 kilograma krompira košta 5 maraka, dok se mladi krompir po kilogramu prodaje po cijeni od 1,50 do dvije marke. 25 maraka košta vrećica od pet kilograma bijelog luka.

Uprkos tome što je u Bijeljini sve više trgovina i marketa koji kupcima nude sve na jednom mjestu, onaj tradicionalni kult pijace ovdje se nije ugasio, pa građani svježe voće i povrće najčešće i pazare na pijacama.

Da bijeljinske pijace žive u ovo doba godine, potvrđuje i slika Gradske zelene pijace. Tezge bogato snabdjevene, u zavisnosti od sezonske ponude, takve i cijene.

Ona roba koja je tokom hladnijih dana držala jaču cijenu sada je povoljnija, ono što tek prispjeva na tržište i jeste skuplje. Ipak prodavci se na potražnju ne žale.

 Jagoda i trešnja mame kupce. Cijena jagoda po kilogramu kreće se od tri do pet maraka. Ipak generalna ocjena da Značajniji pad cijena na pijacama nije zabilježen.

U ovo doba prošle godine cijene paradajza koji stiže iz uvoza na naše tržište bile su niže kažu prodavci. Domaći je držao cijenu od dvije i po marke. Sudeći prema cijenama kupusa, tu nisu zabilježena značajnija pomijeranja naniže u odnosu na lane.

Inflatorne udare i pomijeranje cijena na tržištu u najvećoj mjeri osjete oni sa najnižim primanjima. I one koje smo sreli na pijaci kažu, pazarili bi mnogo toga, ali i pazar u skladu sa mjesečnim primanjima.

Trešnja, jagoda, mladi krompir, kupus, luk, boranija, sve su to proizvodi iz domaćih atara. I prodavci kažu da kupci rado biraju domaću robu.

Interesantno, da boranija kao i prošle godine drži visoku cijenu.

Osim voća i povrća dio Zelene pijace krasi cvjetna oaza. Sezona sadnje cvijeća još uvijek traje pa i cvjetne sadnice nalaze svog kupca.

Cvijeće i druge sadnice iz svojih rasadnika prodaje i Biljana Petrović. Za značajnijom korekcijom cijena nije posezala, pa je i potražnjom zadovoljna.

Svaka pijaca ima svoju dušu i kakve god bile cijene, pijace će uvijek biti rado posjećena mjesta kako radi pazara tako i susreta.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *