Sjetvom rasada počeo novi proizvodni ciklus /VIDEO/

Sjetvom rasada ozvaničen je ovih dana novi proizvodni ciklus i u plastenicima koji nisu opremljeni sistemom grijanja. Proizvodnja je skupa i osjetljiva na uticaj vremenskih prilika pa u rasadnicima treba obezbijediti idealne uslove, sugeriše struka.

U zavisnosti od uslova, povrtari tokom zimskih mjeseci počinju proizvodnju ranog rasada. Oni koji imaju plastenike pokrivene grijanjem posao su počeli znarno ranije, dok su drugi u sjetvu rasada ušli ovih dana. Da je novi proizvodni ciklus počeo potvrđuju u poljoprivrednim apotekama u Semberiji. Povrtari su sjeme pazarili, a oscilacija u cijenama nije bilo u odnosu na godinu ranije.

Proizvodnja rasada je veoma osjetljiva na uticaj vremenskih prilika, pa je za uzgoj neophodno obezbijediti idelane uslove u rasadnicima. Odabir kvalitetnog hibrida prioritet je u samom startu.

U proizvodnji rasada važnu ulogu igra odabir supstrata u kome će biljka klijati i razvijati se. Na tržištu su u zavisnosti od kulture dostupni povrtarima i različiti supstrati. Ipak neki su se po svojim karakteristikama posebno izdvojili u primjeni jer sadrže sve neophodne mikroorganizme.

Smanjenje temperature nakon izbijanja biljke iz supstrata trebalo bi da traje u rasadniku od pet do sedam dana. Nakon toga treba vrijeme posvetiti njegovanju rasada, koji treba štititi od bolesti i insekata.

Razvoj nekoliko listova, ukazuje na potrebu čupanja biljke iz kontejnerskih posuda i presađuvanje u veće otvore ili u čaše, što je idealno za paradajz.

Cijene sredstava zaštite još uvijek nisu formirane i biće poznate za petnaestak dana. U poljoprivrednim apotekama kažu da zbog zabrane određenog broja aktivnih materija, negoduju proizvođači.

Sa proizvodnjom rasada neće se zakasniti jer se može sijati sve do kraja januara. Proizvodnja rasada traje oko 60 dana, nakon čega i ako to dozvole vremenske prilike, treba izvršiti rasađivanje u prethodno dobro pripremljen plastenički prostor za sadnju.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.