Ove godine 25 novih zdravstvenih usluga u Srpskoj

Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske od ove godine finansira još 25 novih zdravstvenih usluga koje do sada nisu bile dio zdravstvenog sistema.

Iz Fonda je saopšteno da je ovim nastavljen trend uvođenja novih usluga u zdravstvene ustanove u Republici Srpskoj jer je u proteklih pet godina uvedeno više od 300 novih usluga zbog kojih su ranije osiguranici upućivani na liječenje izvan Srpske.

“Univerzitetski klinički centar Republike Srpske od januara pruža 19 novih dijagnostičkih usluga iz oblasti infektologije, mikrobiologije, patologije, humane genetike i biohemijsko-laboratorijske dijagnostike”, navedeno je u saopštenju.

Osim toga, Zavod za transfuzijsku medicinu počeo je da pruža i četiri nove zdravstvene usluge, koje su preporuke Evropske unije, a, između ostalog, riječ je o savremenoj tehnologiji odstranjivanja leukocita, koji za određenu kategoriju pacijenata mogu da izazovu neželjene posljedice.

“Leukoredukcija, odnosno smanjenje broja leukocita do maksimalno rezidualnog sadržaja, predstavlja noviju tehnologiju pripreme komponente krvi koja je posebno značajna radi povećanja većeg stepena bezbjednosti transfuzijskog liječenja pacijenata”, ističu u Fondu.

Nove usluge od ove godine uvode se i u Zavodu za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju “Dr Miroslav Zotović”, poput terapije udarnim talasom za pacijente sa hroničnim bolnim stanjima lokomotornog aparata.

Prednost ove usluge, tvrde u Fondu, jeste u efikasnijem liječenju, ali i to što se pacijenti sa ovim zdravstvenim problemima ne moraju izlagati operativnim zahvatima.

Iz Fonda navode da su finansiranje i uvođenje novih zdravstvenih usluga dio strateške zdravstvene politike i opredjeljenje da se ulaganjem u sopstveni razvoj i resurse smanji broj pacijenata koji moraju da odlaze na liječenje izvan Republike Srpske.

“Zahvaljujući tome, umjesto više od 10.000 pacijenata koji su ranije upućivani na liječenje izvan Srpske, sada je taj broj smanjen na oko 6.000 osiguranika na godišnjem nivou”, tvrde u Fondu.

U saopštenju se navodi da je opredjeljenje Fonda da iz godine u godinu izdvaja veća sredstva za finansiranje zdravstvene zaštite, posebno kada je riječ o bolničkom zdravstvenom sektoru.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *