Otvoren novi objekat Vrtića “Čika Jova Zmaj” /VIDEO/

U porti Petropavlovskog hrama u Bijeljini danas je, povodom Svjetskog dana djeteta, svečano otvoren novi objekat Dječijeg vrtića “Čika Jova Zmaj” u kojem će boraviti 45 mališana.

Direktor vrtića Slaviša Vujanović najavio je da će 1. decembra biti raspisan javni poziv za boravak djece u ovom objektu koji će početi sa radom, najvjerovatnije, od nove kalendarske godine.

“U vrtiću će boraviti dvije grupe, odnosno do 45 mališana, što je izuzetno pozitivno za mjesnu zajednicu `Vuk Karadžić`. Potrudićemo se da što prije počne realizacija programa, odnosno boravak djece u vrtiću”, rekao je Vujanović novinarima.

Vujanović je naveo da je ovo drugi objekat otvoren ove godine i zahvalio Gradskoj upravi i Skupštini grada Bijeljina na saradnji u proširenju vrtićkih kapaciteta, kao i starješini Petropavlovskog hrama, protonamjesniku Miranu Gavriloviću.

Prema njegovim riječima, otvaranje novog obdaništa je izuzetno važno jer se smanjuje lista čekanja na kojoj je trenutno 160 mališana.

Protonamjesnik Miran Gavrilović rekao je da su od početka izgradnje objekta u porti Petropavlovskog hrama planirali da te prostorije ustupe vrtiću.

“Ništa lepše nema nego kada deca odrastaju u okrilju crkve, ali i pored crkve, i zato smo ove prostorije namenili za otvaranje novog objekta vrtića `Čika Jova Zmaj` sa kojim imamo izuzetno dobru saradnju, tako da nije bilo dileme sa kojom ustanovom ćemo sarađivati, što su svesrdno podržali Gradska uprava i naša eparhija, bez čijeg blagoslova ne možemo ništa raditi”, naveo je Gavrilović.

Zamjenik Ombudsmana za djecu Republike Srpske Jovanka Vuković istakla je da je otvaranje novog objekta Dječijeg vrtića “Čika Jova Zmaj” u Bijeljini najbolji način da se obilježi Međunarodni dan djeteta.

“Grad Bijeljina otvaranjem ovog objekta značajno povećava obuhvat djece predškolskim ustanovama, što je jedno od najznačajnijih prava i oblika pravilnog psihofizičkog razvoja djece”, naglasila je Vukovićeva.

Predsjednik Skupštine grada Bijeljina Aleksandar Đurđević rekao je da će i u narednom periodu raditi na povećanju obuhvata djece predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem, ali i poboljšanju uslova za one koji već pohađaju vrtiće.

“Veoma je važno da radimo na tome da djeca u javnim i privatnim vrtićima imaju ista prava, te da cijena boravka u vrtićima bude približna ili identična. To su pravci u kojima treba da djelujemo”, naveo je Đurđević.

On je podsjetio je početkom 2021. godine predloženi budžet za vrtić “Čika Jova Zmaj” bio 2,25 miliona KM, a da u ovom trenutku iznosi oko 3,68 miliona KM.

“Subvencije za boravak djece u privatnim vrtićima počele su sa 10 odsto, a trenutno iznose 30 odsto i malo nam nedostaje da izjednačimo cijenu boravka u javnim i privatnim vrtićima.

Novootvoreni vrtić je osmi objekat gradskog vrtića “Čika Jova Zmaj” i prostire se na više od 200 metara kvadratnih.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *