Otpuštenim radnicima leglo deset miliona KM

Radnicima u Srpskoj, koji su dobili otkaz za vrijeme epidemije virusa korona, do sada je isplaćeno više od deset miliona maraka na ime novčane naknade.

U Zavodu za zapošljavanje RS kazali su “Glasu Srpske” da je od 19. marta do polovine avgusta njima dostavljeno 7.659 zahtjeva za ostvarivanje prava po osnovu nezaposlenosti.

– Od aprila do 10. avgusta odobreno je 5.269 tih zahtjeva. Ukupan zbir odobrenih zahtjeva obuhvata i one iz ranijeg perioda koji nisu bili riješeni – naveli su u Zavodu za zapošljavanje i podsjetili da sva lica  koja su prijavljena na evidenciji nezaposlenih kojima je prestao radni odnos bez njihovog zahtjeva, saglasnosti i krivice ostvaruju pravo na novčanu naknadu.

Naglasili su da je za isplatu novčane naknade nezaposlenim licima u ovoj godini za četiri mjeseca, odnosno za april, maj, jun i jul obezbijeđeno i isplaćeno 10,16 miliona maraka, dok je za te namjene u ovoj godini planirano 18,30 miliona KM.

Član Upravnog odbora Zavoda za zapošljavanje RS u ime Saveza sindikata Srpske Danko Ružičić rekao je da je ove godine od tri do četiri puta više prijava otpuštenih radnika za novčanu naknadu nego što je to bio slučaj lani.

– U vrijeme ove pandemije pokazala se prava svrha postojanja Zavoda za zapošljavanje. Ta institucija omogućila je radnicima koji su dobili otkaz da ostvare pravo na novčanu naknadu jer su za vrijeme radnog staža bili osigurani od nezaposlenosti. Samo za šest mjeseci ove godine od tog doprinosa ubrano je oko 13 miliona maraka, a po osnovu istog perioda na novčane naknade otišlo je oko 12 miliona – rekao je Ružičić.

Naglasio je da se još jednom potvrđuje da je dobro što su nakon trogodišnjih pregovora uspjeli da izmjene Zakon o posredovanju u zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti na osnovu kojih je povećana novčana naknada koju dobijaju oni koji ostanu bez posla.

Ružičić je naglasio da je trenutno minimalni iznos novčane naknade 416 maraka, a maksimalan 906 maraka.

– Ako se ovaj tempo otkaza nastavi novac koji Zavod za zapošljavanje RS ubere po osnovu doprinosa od nezaposlenosti neće biti dovoljan za isplatu naknada svima koje poslodavci otpuste – upozorio je Ružičić i dodao da zbog toga u dodjelu sredstava iz Kompenzacionog fonda treba svakako uvrstiti i Zavod za zapošljavanje. Ružičić je naglasio da isplate naknada ne kasne i da su svi oni koji su ispunjavali uslove ostvarili to pravo.

Iznos

U Zavodu za zapošljavanje RS naveli su da minimalan iznos novčane naknade ne može biti niži od 80 odsto najniže plate, niti viši od iznosa jedne prosječne plate nakon oporezivanja.

– Vrijeme isplate novčane naknade zavisi od dužine radnog staža i traje od jedan mjesec do dvije godine – naveli su u Zavodu za zapošljavanje.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *