Otpisano 358 miliona duga

Poreska uprava RS otpisala je u prošloj godini potraživanja teška 358,30 miliona maraka, a najveći iznos odnosi se na zastaru i to čak 295,75 miliona KM.

Navedeno je to u revizorskom izvještaju Poreske uprave RS za prošlu godinu koji je skrojila Glavna služba za reviziju javnog sektora RS, prenosi “Glas Srpske“.

– Od ukupnog iznosa otpisanih potraživanja za prošlu godinu 37,35 miliona odnosi se na potraživanja iz stečajnih postupaka, a 25,19 miliona iz likvidacionih postupaka nad poreskim obveznicima. Najveći iznos, odnosno 295,75 miliona maraka poreskih potraživanja otpisano je po osnovu zastare potraživanja – navedeno je u izvještaju revizora.

U istom dokumentu pojašnjeno je da Poreska uprava rješenja o nenaplativosti po osnovu otpisa stečajnih potraživanja donosi nakon što stečajni sudija zaključi postupak i donese rješenje koje postane pravosnažno.

U istom dokumentu dat je i osvrt na pokrenute stečajeve i likvidacije nad privrednim subjektima u prošloj godini.

Tako je prema evidencijama Poreske uprave RS u toku 2022. godine kod 95 obveznika pokrenut stečaj, a njihova prijavljena potraživanjima za poreze i doprinose iznose 17,02 miliona KM. Od tog iznosa nešto je manje priznato, tačnije 15,2 miliona KM.

Kada je riječ o likvidacijama taj postupak započet je kod 116 poreskih obveznika, a iznos prijavljenih potraživanja iznosi 2,6 miliona KM, koliko je i priznato.

– Poreska uprava je u prošloj godini po svim započetim stečajnim postupcima naplatila 23,38 miliona KM, a po svim postupcima likvidacije svega 240 KM – navedeno je u revizorskom izvještaju.

Na adresu Ministarstva finansija RS poreznici su u prošloj godini proslijedili 162 zahtjeva za odgađanje plaćanja poreskog duga u iznosu od 98,35 miliona KM. Od ukupnog broja zahtjeva 33 se odnose na period 2020. i 2021. godine za dug od 5,78 miliona maraka.

Takođe u istom izvještaju navedeno je da je Poreska uprava lani pokrenula 65.995 postupaka prinudne naplate na iznos duga od 168,30 miliona KM, a podnesena su i 272 prijedloga za uknjižbu hipoteke na nepokretnoj imovini poreskih dužnika.

Preporuke

Glavna služba za reviziju dala je Poreskoj upravi RS pozitivno mišljenje o finansijskim izvještajima, ali i pozitivno mišljenje o usklađenosti. Takođe u istom izvještaju preporučeno je direktoru da obezbijedi da sredstva ostvarena prodajom motornih vozila budu iskazana u okviru primitaka za proizvedenu stalnu imovinu.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *