Otkriveni prvi slučajevi “flurone” u Srpskoj i Hrvatskoj; Postoji li opasnost od “blizanačke epidemije”? /VIDEO/

Korona se ponovo razbuktala u svijetu i kod nas. Praznična veselja dovela su do skoka novozaraženih. U uzorku pacijenta hospitalizovanog u UKC Republike Srpske detektovana je istovremeno RNK Influenza A i SARS-CoV-2.Ovo je prvi do sada detektovan slučaj istovremene infekcije sa ova dva virusa u Republici Srpskoj. Radi se o pacijentu 2000. godište iz Banjaluke. Pacijent je trenutno svjestan, te hemodinamski i respiratorno stabilan.I u Hrvatskoj se pojavio prvi slučaj „flurone”. Osoba je zaražena i gripom i COVID-om. Zdravstveni stručnjaci strahuju od “blizanačke epidemije”koja bi mogla dodatno da optereti zdravstveni sistem.

Virusom korona u Srpskoj je novozaraženo 177 osoba. Prema mjestu prebivališta, 139 osoba je iz Banjaluke, 17 iz Bijeljine, po pet iz Laktaša i Zvornika. U posljednja 24 časa, prijavljena su tri smrtna slučaja. Radi se o dva muškaraca i jednoj ženi, srednje i starije životne dobi iz Gradiške, Mrkonjić Grada i Laktaša.

U regionu raste broj novozaraženih. Praznična veselja dovela su do skoka novozaraženih. Srbija je u četvrtom talasu delte, i ulazi u drugi talas omikrona. Ponovo redovi ispred kovid ambulanti. Ljudi se javljaju sa prehladama, omikron sada pokazuje svu svoju snagu, izjavio je Aleksandar Stojanović, direktor DZ Palilula.

U Hrvatskoj se širenje zaraze povećava. U Hrvatskoj je potvrđen prvi slučaj flurone, kada je osoba istovremeno zaražena covidom-19 i gripom, potvrdila je šefica Službe za kliničku mikrobiologiju Jasmina Vraneš za hrvatski Javni servis HRT. Simptomi se preklapaju i teško ih je razlikovati. Grip  ima teže simptome, brže se javljaju. Temperatura je 39, bolovi u mišićima. Kod COVID-a su blaži simptomi i bolest postepeno napreduje.

Dodaje da je rijetkost da je neko od COVID-a obolio tri puta, ali da ima onih koji su dva puta imali ovu bolest, iako su bili i vakcinisani.

U Crnoj Gori više novozaraženih, manje hospitalizovanih i umrlih. Najveći procenat obolelih je između 20 i 40 godina i predpraznična i praznična veselja dala su rezultat u skoku obolelih”, rekao je direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić za TV Vijesti. Podgorica, Cetinje, Budva i Tivat najviše su pogođeni koronavirusom.

U Sloveniji je u poslednja 24 sata potvrđeno više od tri hiljade novih infekcija korona virusom, tri puta više nego dan ranije i najviše na dnevnom nivou od 22. novembra.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.