Osobe sa invaliditetom dodatno ugrožene tokom pandemije /VIDEO/

Pandemija virusa korona pogodila je sve sfere društva. Ionako , teška životna situacija lica sa invaliditetom, posebno mladih i djece, u toku epidemije virusa korona, postala je  još teža, kažu u Udruženjima i dodaju da im je potrebna tehnička i psihološka pomoć. Kako bi pomogli mladima u  bijeljinskoj Koaliciji nevladinih organizacija “Kolosi ” formirali su  Aktiv mladih lica sa invaliditetom do 35 godina, koji  putem  društvenih mreža iznose svoje probleme i poteškoće.

Epidemija virusa korona u značajnoj mjeri uticala je na položaj osoba sa invaliditetom u Srpskoj. Iz Udruženja koja okupljaju ove osobe kažu  da je situacija tokom vanrednog stanja postala još teža za ove kategorije stanovništva. Ograničeno kretanje, pitanje  obrazovanja i nastave na daljinu i prevoza , samo su neki od problema koji muče ovu populaciju.

Jović je istakao da djeca sa invaliditetom najčešće nemaju odgovarajuće onlajn veze i mobilne telefone, da njihovi roditelji nisu obučeni da rade na telefonima, računarima i modernim aparatima, te da posebno veliki problem imaju osobe sa mentalnim poteškoćama, koje su u veoma teškoj situaciji.

On kaže da je Gradski štab za vanredne situacije za 121 člana Kolosa, koji su se sami prijavili za pomoć, dodijelio pakete sa hranom, maskama i drugim sredstvima za higijenu.

On je naveo da je ova koalicija, koja broji 2.000 lica sa invaliditetom i djeluje skoro 12 godina, za ovu godinu dobila finansijsku podršku od organizacije “Moje pravo”, za projekat po kojem bi u ovoj godini mogli raditi na obrazovanju mladih.

Teška životna situacija lica sa invaliditetom, posebno mladih i djece, u toku epidemije virusa korona, postala je  još teža, a pitanje obrazovanja mladih i djece iz ove kategorije stanovništva neizvjesno,  za šta im je potrebna tehnička i psihološka pomoć.Slavena Rajić  predsjednica Aktiva mladih osoba sa invaliditetom u Bijeljini, po zanimanju psiholog,  kaže da je strah kod ljudi veoma izražen .

Formiran je i Aktiv mladih lica sa invaliditetom, koji  putem  društvenih mreža iznose svoje probleme i poteškoće.

Inkluzivno obrazovanje  ili uključivanje djece  sa teškoćama u redovan vaspitno-obrazovni sistem je od velikog značaja za ovu populaciju stanovništva. Današnja on lajn nastava za većinu ove djece je nepraktična.

Osobe sa invaliditetom, zajedno sa starijim osobama, spadaju u grupu koja je najugroženija zbog pandemije virusa korona, a najveću, ponekad čak i jedinu podršku, imaju od svojih porodica, od kojih  uglavnom i zavise u kriznim  situacijama.

Koalicija “Kolosi” je dobila i prvu tranšu od Gradske uprave koja ukupno iznosi 36.000 KM, podijeljenih na devet mjeseci, po 4.000 KM.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *