Operacija bez reza – Minimalno invazivna hirurgija /VIDEO/

Napredak u oblasti hirurgije danas je od velike važnosti za pacijente. U posljednje vrijeme sve je zastupljenija minimalno invazivna hirurgija. Umjesto tradicionalnih “otvorenih” operacija, većina zahvata koji se izvode na tijelu, danas se mogu izvoditi kroz neki od oblika minimalno invazivne hirurgije. U svim granama hirurgije, ukoliko je moguće, danas se rade odgovarajući minimalno invazivni zahvati. Cilj  je da se zahvat uspješno izvrši, a da to tijelo pacijenta što lakše podnese, smanjujući pritom post-operativnu bol, ožiljke i post-operativne  komplikacije.

Tehnološki napredak u medicini , a posebno u hirurgiji je danas veoma značajan. Invazivna hirurgija počela je da se razvija u posljednjih nekoliko decenija.

Minimalno invazivna hirurgija koristi napredne tehnologije  s ciljem smanjenja rezova prilikom klasičnih hirurških intervencija. Postoji nekoliko različitih tehnika koje se koriste u minimalno invazivnoj hirurgiji.

I u bijeljinskoj bolnici zahavljujući novoj opremi česte su operacije ovakvog tipa u onim slučajevima gdje je to moguće.

Mjesečno se u prosjeku obavi od 20 do 30 operacija ovakvog tipa.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *