Osam lica osumnjičeno za pranje novca i neovlašteno korištenje ličnih podataka

Ministarstvo unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske saopštilo je da je u okviru akcije kodnog naziva “Viza” osam lica osumnjičeno za neovlašteno korištenje ličnih podataka i pranje novca, a tokom pretresa na više lokacija pronađen je veći broj računara, prenosnih računara, mobilnih telefona, SIM kartica, podataka o karticama za bezgotovinsko plaćanje, USB prenosne memorije.

U saopštenju se navodi da su osumnjičena lica posredstvom marketa na “Dark netu” došla u posjed informacija o karticama za bezgotovinsko plaćanje, nakon čega su izvršila terećenja predmetnih platnih kartica čiji je izdavalac bolivijska banka BISA /Banco BISA S.A/ sa sjedištem u La Pazu, te bez autorizacije legalnog imaoca platne kartice izvršila 392 nelegalne transakcije od 17.000 KM.

Sve sumnjive transakcije iskorištene su za dopunjavanje pripejd brojeva telefona operatera telekomunikacija u BiH, gdje su nakon toga putem SMS poruka posredstvom VAS servisa dio uplate sa prethodno dopunjenih pripejd brojeva telefona prebacivali na naloge kreirane kod pravnih lica zaduženih za igre na sreću, a potom vršili isplate gotovog novca u njihovim poslovnicama.

Policijski službenici su, prema naredbi Osnovnog suda Banjaluka izvršili pretrese lokacija koja koriste lica čiji su inicijali S.S, S.S, D.D, O.M. S.D, N.T, N.Z. i D.B. prilikom kojih su pronađeni predmeti koji se mogu dovesti u vezi sa krivičnim djelima neovlašteno korištenje ličnih podataka i pranja novca.

Akciju “Viza” pod nadzorom banjalučkog Okružnog javnog tužilaštva realizuju pripadnici Uprave kriminalističke policije MUP-a Srpske u saradnji sa Policijskom upravom Banjaluka.

Protiv ovih lica biće podnesen izvještaj Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka o počinjenim krivičnim djelima, dodaje se u saopštenju.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *