Sastanak sa Mićićem, Mađarskim ambasadorom i privrednicima /VIDEO/

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac najavio je nakon današnje posjete Bijeljini da će u oblasti agrarne politike Republike Srpske i Federacije BiH biti korišteno iskustvo i dobra praksa Mađarske koja po tom pitanju dominira u EU.

“Kao što je Mađarska važna u EU kada je u pitanju agrarna politika i poljoprivreda, tako je i Semberija u Republici Srpskoj i BiH i u tom kontekstu smo održali sastanak sa ciljem da iskoristimo znanje zemalja koje su prošle pristupanje EU i da radimo na tome da domaća poljoprivreda može biti top sektor za budućnost”, rekao je Košarac.

Nakon sastanka u Gradskoj upravi Bijeljine na kojem su učestvovali i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić, ambasador Mađarske u BiH Kristijan Poša i gradonačelnik Mićo Mićić, Košarac je najavio posjetu Mađarskoj i razgovore o evropskim standardima neophodnim u sektoru poljoprivrede, uz uvažavanje ustavne nadležnosti Republike Srpske, FBiH i zajedničkog nivoa u BiH.

Učesnici sastanka posjetili su u Bijeljini firmu “Kite” koja je u vlasništvu mađarske korporacije čija je djelatnost prodaja i servis poljoprivredne mehanizacije, a potom i turistički kompleks Banje “Dvorovi”.

“Raduje me da u Bijeljini već postoji kompanija mađarskog kapitala i da je ovaj grad dobro mjesto odakle pokrećemo zagovaranje dalje saradnje”, rekao je Košarac, ističući da firma “Kite” ima značajne planove razvoja ovog regionalnog centra.

Nakon obilaska Banje “Dvorovi” i sastanka sa rukovodstvom ove ustanove u vlasništvu grada Bijeljina, Košarac je rekao da će i u oblasti razvoja domaćeg turizma biti korištena iskustva, znanje i dobra praksa Mađarske kao lidera u zdravstvenom turizmu.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić ocijenio je nakon sastanaka u Bijeljini da su važna iskustva zemalja koje imaju razvijenu poljoprivredu, kakva je Mađarska, te da se očekuje dalja saradnja po pitanju razvoja savjetodavnih službi u agraru, novi zajednički projekti i transfer znanja iz ove zemlje koja proizvodi dovoljno hrane za svoje potrebe.

“Firma `Kite` je prva mađarska firma u BiH i može da bude karika u razvoju te saradnje na obostranu korist”, rekao je Pašalić i istakao da se poljoprivreda u svijetu razvija primjenom novih znanja i tehnologija.

Ministar Pašalić je tokom boravka u Bijeljini posjetio i Poljoprivredno dobro /PD/ “Semberija”, za koje je rekao da je jedan od rijetkih nekadašnjih kombinata koji je uspio da očuva proizvodnju i da napreduje.

“To je i naš najveći koncesionar koji koristi 2.000 hektara poljoprivrednog zemljišta u svojini Republike Srpske i koriste ga na način kako i treba, obnavljaju i muzna grla, imali su uvoz junica u posljednje vrijeme i spremaju dodatni uvoz 90 grla, što su sve aktivnosti koje resorno ministarstvo podržava”, istakao je Pašalić.

Prema njegovim riječima, PD “Semberija” od Ministarstva poljoprivrede godišnje ima na raspolaganju od 800.000 do milion KM podsticaja.

“Pratićemo njihov dalji razvoj i podržati dobru saradnju i dobro upravljanje, jer PD `Semberija` je primjer uspješnog organizovanja poljoprivredne proizvodnje na samo u BiH, nego i šire”, zaključio je Pašalić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *