Oprez – mogućnost bujičnih poplava u slivovima Drine i Bosne

Zbog obilnih padavina u Republici Srpskoj, u narednih 48 časova postoji opasnost od pojave bujičnih poplava, posebno u gornjem i srednjem dijelu sliva rijeke Drine i očekuje se porast njenog vodostaja, zbog čega je neophodan pojačan oprez s ciljem zaštite građana i imovine od poplave, saopšteno je iz “Voda Srpske”.

U saopštenju je navedeno da se očekuje i veći porast vodostaja rijeke Bosne sa mogućnošću dostizanja kote redovne odbrane od poplava.

“S obzirom na trenutne niske vodostaje rijeke Bosne i njenih pritoka u donjim dijelovima sliva, očekuje se da će korita moći da prihvate nadolazeće količine vode bez izlivanja. Ipak, sugeriše se dodatni oprez i u slivu te rijeke”, napomenuli su iz “Voda Srpske”.

Iz ovog preduzeća ukazali su da se u narednih 48 časova očekuje i rast vodostaja rijeka Une i Sane bez dostizanja kote pripremnog stanja za odbranu od poplava na svim prognoznim lokacijama, izuzev Hidrološke stanice Kostajnica, gdje postoji mogućnost dostizanja nivoa pripremnog stanja ali bez daljeg rasta.

“Na rijeci Savi očekuje se porast vodostaja, ali bez dostizanja kote pripremnog stanja za odbranu od poplava ni na jednoj prognoznoj lokaciji. Rast vodostaja očekuje se i na rijeci Vrbas, bez dostizanja kote pripremnog stanja za odbranu od poplava ni na jednoj prognoznoj lokaciji”, navedeno je u saopštenju.

U protekla 24 časa obilne kiše izazvale su izlivanje pojedinih bujičnih vodotoka u Republici Srpskoj i klizišta, posebno na području Sarajevsko-romanijske regije i Hercegovine.

Najteža situacija je na području opštine Istočna Ilidža, gdje su se Željeznica i Kasindolska rijeka izlile na više lokacija i izazvale odrone zemljišta.

Rijeka Željeznica i njene pritoke izlile su i na području opštine Trnovo.

Na području Foče, u mjestu Miljevina izlila je rijeka Bistrica. Na podrčuju opštine Pale zabilježen je veliki porast vodostaja Paljanske i Mokranjske Miljacke, Prače, Repašnice i ostalih vodotoka.

“S obzirom na najavljeni nastavak padavina tokom narednih dana, potreban je oprez u svim dijelovima Republike Srpske, posebno u područjima u blizini bujičnih vodotoka”, upozorili su iz “Voda Srpske”.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.