Omikron se širi pet puta brže, gužve u kovid ambulantama /VIDEO/

U RS je izvršeno  testiranje 1.152 laboratorijska uzorka, a virus korona potvrđen je kod 577 osoba. Prema mjestu prebivališta, 184 osobe su iz Banjaluke, 108 iz Bijeljine, 53 iz Laktaša.

U posljednja 24 časa, Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske prijavljeno je 13 smrtnih slučajeva.Širom Srpske pogoršana je epidemiološka situacija.

Vakcinacija je i dalje najbolja mjera prevencije uz obavezno poštovanje epidemioloških mjera.

Direktorica Doma zdravlja u Bijeljini Danijela Đukin izjavila je za RTRS  da je situacija sa koronavirusom i omikron sojem u tom gradu poput požara koji se širi.

Omikron soj širi se kao požar – ambulante pune pacijenata, nema predaha za lekare  u Srbiji. U zemlji je juče prvi put registrovan petocifren broj novozaraženih. Pritisak koji su trpele kovid bolnice u prethodnim talasima, sada je na kovid ambulantama. Ispred gotovo svih redovi su već danima. Raste potražnja za kućnim testovima na kovid. Najpouzdaniji test ipak je pi-si-ar. Brzi antigenski testovi nisu 100 odsto pouzdani, ni u laboratoriji ni oni koje je moguće uraditi kod kuće.

Institut za javno zdravlje (IJZ) preporučio je da se zimski raspust produži za sedam dana, te da drugo polugodište počne 31. januara. To je saopštila ministarka zdravlja Jelena Borovinić-Bojović, koja je istakla da će konačnu riječ o tome dati Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta. Ona je saopštila i da se u Crnu Goru od 13. januara može ući uz ispunjen jedan od četiri uslova iz EU digitalne potvrde. Posljednih dana bilježi se porast hospitalizacija u Crnoj Gori.

U Sloveniji novi neslavni rekord, za dan zaraženo 7.500 ljudi. U Austriji novi dnevni rekord-više od 17.000 novozaraženih.Uprkos tome što bi od omikron soja korona virusa uskoro moglo da oboli više od polovine stanovnika Evrope, još uvijek je ne bi trebalo smatrati endemskom bolešću poput gripa, saopštila Svjetska zdravstvena organizacija (SZO).

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *