Bijeljina: U posljednjih pet dana urađeno oko 600 PCR testova, od čega je preko 550 pozitivno /VIDEO/

Na području Bijeljine pogoršana je epidemiološka situacija. Procenat zaraženih je jako visok. Situaciju dodatno otežava pojava respiratornih infekcija i gripa. Iz ove zdravstvene ustanove savjetuju da, ukoliko pacijenti imaju lakšu kliničku sliku, trebaju da ostanu u svojim kućama i izoluju se, uzimaju simptomatsku terapiju /topli napici, vitamin Ce, vitamin De tri i cink/.

Iz Doma zdravlja napomenuli su da, ukoliko povišena temperatura traje duže od tri dana, pacijent pozove svog porodičnog ljekara telefonom da dobije dalje instrukcije.

Omikron soj virusa buknuo je i u Bijeljini. Situacija se pogoršala nakon novogodišnjih i božićnih praznika usljed proslava. U posljednjih pet dana urađeno je oko 600 PCR testova, od čega je preko 550 pozitivno na virus korona.

Primjetno je da se veliki broj građana  samoinicijativno testira putem kućnih brzih testova. Iz Doma zdravlja pozivaju ih da se registruju u Dom zdravlja .

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije kako bi se  izbjeglo  dugotrajno čekanje i opterećenje zdravstvenih radnika, preporučuje se  da, ako imate kliničke simptome – povišenu temperaturu, hunjavicu, kihanje, bolove u mišićima, telefonski kontaktirate svog porodičnog ljekara ili zamjenski tim da biste dobili dalje instrukcije i riješili administrativne obaveze /testiranje, potvrde, doznake i slično/”, istakli su iz Doma zdravlja Bijeljina.

Iz ove zdravstvene ustanove savjetuju da, ukoliko pacijenti imaju lakšu kliničku sliku, treba da ostanu u svojim kućama i izoluju se, uzimaju simptomatsku terapiju /topli napici, vitamin Ce, vitamin De tri i cink/.”Za povišenu tjelesnu temperaturu možete uzeti `brufen` ili `paracetamol`prema preporukama za vašu dob i  budite u telefonskom kontaktu sa vašim porodičnim ljekarom”, preporučili su iz Doma zdravlja Bijeljina.

Primjetno je povećanje broja zaražene djece do godinu dana.

Upozoravaju građane da ne uzimaju antibiotike bez ljekarskog nadzora.

Pacijenti koji uzimaju redovno terapuju ne moraju lično da dolaze u Dom zdravlja.

Radno vrijeme kovid ambulanti je svakim danom od 7.00 do 20.00 časova, a nakon toga osobe sa tegobama mogu se javiti u Službu hitne medicinske pomoći.”Pacijenti Ambulante za specijalističke konsultacije iz pedijatrije sa tegobama i kliničkim slikama akutnih respiratonih infekcija, od nula do šest godina najavljuju telefonskim putem na broj 055/415-230.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.