Omikron se brzo širi, ali daje umjereno blagu sliku /VIDEO/

Od testiranih 1.131 uzorka, virus korona potvrđen je kod 584 osobe u Srpskoj, a preminule su 24 osobe.265 novozaraženih  osoba je iz Banjaluke, a 98 iz Bijeljine.

Institut za javno zdravstvo Republike Srpske nabavio je novi PCR aparat koji će dodatno olakšati rad na dijagnostikovanju virusa korona. Mikrobiolog Stanka Tomić navela je da se svakodnevno radi na tome da Institut omogući što brže i pouzdanije izdavanje nalaza stanovništvu.

Krizni štab Ministarstva zdravstva Federacije BiH na današnjoj je sjednici donio preporuke koje se odnose na smanjenje broja dana izolacije i samoizolacije.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić potvrdio je da je pozitivan na virus korona. Komšić je ovo potvrdio u uvodu svog današnjeg obraćanja na sjednici Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope.

Pritisak se sa ambulanti preliva i na bolnice, pa se povećao i broj hospitalizovanih u Srbiji. Da sa rastom broja zaraženih raste i broj zaražene djece uočavaju pedijatri u kovid ambulantama i dječijim bolnicama u Srbiji. Omikron se brzo širi, ali daje sliku umjereno blagu, retko kada tešku kod djece i prolazi za pet do sedam dana.

U Hrvatskoj 8.471 novi slučaj virusa korona, preminula 51 osoba. Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je nove preporuke o izolaciji i samoizolaciji a od tri najvažnije izmjene jedna se odnosi na djecu, druga na zdravstvene i socijalne radnike, a treća na asimptomatske osobe i one sa blažom kliničkom slikom.

U Sloveniji rekordna 12.772 slučaja koronavirusa, što je povećanje od 47 odsto u odnosu na proteklu nedelju. Savjet EU je usvojio revidiranu preporuku o mjerama koje utiču na slobodno kretanje tokom pandemije kovida-19. Kako je navedeno, ova preporuka će stupiti na snagu 1. februara od kada će i perod važenja kovid sertifikata biti ograničen na 270 dana.

Na sajtu Savjeta se navodi da važeći digitalni kovid sertifikat podrazumijeva potvrdu o vakcinaciji, negativan rezultat PCR testa ili potvrdu o oporavku od kovida.Kada je riječ o potvrdi o vakcinaciji, navodi se da se radi o potvrdi da je dobijena vakcina odobrena na evropskom nivou ako je prošlo najmanje 14 dana i ne više od 270 dana od posljednje doze primarne serije vakcinacije ili ako je osoba primila buster dozu.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *