Oktobarska prosječna plata 1.027 KM – Godišnja inflacija 4 odsto /VIDEO/

Prosječna oktobarska plata u Republici Srpskoj nakon oporezivanja iznosila je 1.027 KM i predstavlja nominalno najveću prosječnu platu otkad se mjeri na mjesečnom nivou u Srpskoj, izjavio je danas vršilac dužnosti direktora Republičkog zavoda za statistiku Darko Milunović.

Milunović je rekao novinarima u Banjaluci da je prosječna plata u oktobru u odnosu na isti mjesec prošle godine nominalno veća za 6,5 odsto, a realno, kada se uzme efekat inflacije, za oko 2,4 odsto. Prosječna oktobarska plata je u odnosu na septembarsku veća za jednu KM, pokazuje statistika.

Cijene proizvoda i usluga koji se koriste za ličnu potrošnju u Republici Srpskoj, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u oktobru su u odnosu na septembar u prosjeku veće za 2,3 odsto, dok su u odnosu na isti mjesec lani prosječno veće za četiri odsto.

Milunović je naveo da cijene u Republici Srpskoj i u okruženju imaju blagu tendenciju rasta i da je, kada se poredi godišnja inflacija u septembru sa zemaljama zapadnog Balkana, Srpska u tom periodu imala godišnju inflaciju od 2,6 odsto, dok je u zemljama sa kojima se graniči stopa inflacije bila veća.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *