Oko 1,5 miliona KM za podsticaje semberskim poljoprivrednicima /VIDEO/

Krajem novembra istekli su rokovi za predaju zahtjeva za podsticaje za dvije mjere. Za uzgoj voća i povrća zahtjeve dostavljaju otkupljivači dok zahtjeve za nadoknadu štete u vanrednim situacijama na poljoprivrednim gazdinstvima dostavljaju poljoprivrednici.

Za sve ostale stavke u sektorima poljoprivrede koje se podstiču putem Agrarnog fonda rokovi su istekli ranije. Rebalansom budžeta sredstva za lokalne podsticaje povećana su sa 1,4 miliona na milion i 580.000 KM.

Tako će se Odluka o izmjeni programa korištenja sredstava za podsticaje u poljoprivredi naći pred odbornicima u srijedu 8. decembra.Time će se pojašnjava Lazarević steći uslovi da Agrarni fond krene sa isplatom podsticaja. U prioritetu je isplata podsticaja po zahtjevima koji su pristigli ranije i već su obrađeni. Očekuje da će svi podsticaji poljoprivrednicima biti isplaćeni do kraja ove godine.

Prema zaprimljenim zahtjevima za premiju od 0,02 pfeninga za pšenicu koja se ove godine po prvi put isplaćuje semberskim ratarima uočeno je da kod 257 proizvođača nema urednu registraciju gazdinstva. Kako bi premiju ostvarili i oni jer su pšenicu proizveli i predali, Agrarni fond će kaže Lazarević ići sa prijedlogom prema resornom odjeljenju i gradonačelniku sa prijedlogom da se naprave liberalniji uslovi i da se izvrši izmjena Pravilnika kada je o stavci za pšenicu riječ.

Stavka za pšenicu ove godine povlači najveći iznos novca iz lokalnog agrarnog budžeta oko 480.000 KM.

Povećanje je ove godine zabilježeno i na stavci za stočarsku proizvodnju, tako je za uzgoj junadi predviđen iznos do 150 KM po grlu i namjera je da taj iznos bude u cjelosti i isplaćen uzgajivačima kažu u Agrarnom fondu prije svega zbog sušne godine i visokih cijena svih repromaterijala i stočne hrane..

Dodaje da je kompletan iznos agrarnog budžeta od oko 1,5 miliona maraka namijenjen isključivo podsticajima u poljoprivrednoj proizvodnji, a određeni iznos izdvaja se i za uređenje infrastrukture u semberskim selima.

Od raspoloživih 95.000 KM za kalcifikaciju krečnjak je na svoje njive dobilo 220 poljoprivrednih proizvođača koji su prošle godine ostali uskraćeni za ovu mjeru.

S obzirom da je na većem području Semberije evidentna kiselost zemljišta na obradivim poljima, interesovanje poljoprivrednika za krečnjakom je iz godine u godinu sve veće. Raste i interes za podsticaje Agrarnog fonda.

Kako ne bi bilo manipulacija na terenu i neslaganja sa predatim zahtjevima i stanjem na gazdinstvima, te planiranim isplatama podsticaja, stanje na terenu kontrolišu nadležne komisije. Cilj nam je da spriječimo one koji bi da manipulišu radi onih koji pošteno rade svoj posao, poručuje Lazarević.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *