Bogata zimnica od mesa u Semberiji, među mesnim delicijama kulen i čajna kobasica /VIDEO/

Domaćini u Semberiji u prvoj dekadi decembra privode kraju poslove oko pripremanja zimnice od mesa. Vrijedno su tokom godine na svojim gazdinstvima hranili svinje kako bi mesa, kobasice, slanine, kulena i čvaraka bilo i za iduću sezonu poljoprivrednih radova.

U zavisnosti od sela do sela obično se na poljoprivrednim imanjima do svinjokolja gaje svinje koje će dostići oko 200 kilograma žive vage.

Miodrag Nikolić je vrsni majstor svog zanata i glavni mesar kojem poslove oko tranžiranja, obrade i prerade mesa godinama unazad povjeravaju mnogi u Semberiji. Dnevno se kaže prihvati da obradi tri svinje, ipak priznaje posao je težak i zahtjevan, a godine sustižu pa i snaga izdaje.

Ove godine u vrijeme svinjokolja i cijene uslužnih poslova oko pripreme i obrade mesa su nešto veće. Sve je poskupilo, a teško je i naći one koji znaju i koji bi se prihvatili ovih radova, pričaju semberski domaćini.

Miodrag je zanat učio od malena, pa ono što zna ne krije, želja mu je kaže da se ovih poslova prihvati što više mladih ljudi.

Obavezno je bilo ranije u danima svinjokolja pripremati i švarglu, danas je ova delicija zapostavljena. Jasno je i zašto kažu naši domaćini.

S druge strane od svinjske masti i mirisnih čvaraka niko u ovom kraju ne odustaje. Dok vatra pucketa, krčka se mast u kazanu, kako bi se na kraju došlo do kvalitetnih rumenih čvaraka za kojima potražnja ne opada na tržištu tokom cijele godine.

Osim čvaraka i kobasice veoma bitna mesna delicija u ovom kraju Srpske postaje i kulen pripremljen od najkvalitetnijeg mesa, po provjerenim recepturama i obogaćen najboljim začinima. U izobilju mesnih delicija našla je svoje mjesto i čajna kobasica.

Tranžiranje mesa samo je početna faza u ovom poslu, proces sušenja mesa i kobasica je nešto čemu se tradicionalno pristupa sa posebnom pažnjom i gdje je uz dobro drvo, ali i prozračnu sušaru, iskustvo zlata vrijedno.

Bogata semberska ravnica iz godine u godinu priča neku novu priču o životu sela u ovom kraju Srpske. Jedno se ne mijenja, vrijedno se radi i stiče kako bi se održala poljoprivredna gazdinstva.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *