Ograničite ove aplikacije, najviše troše bateriju

Novo istraživanje pokazuje koje aplikacije bi trebalo da zauzdate kako bi vam baterija tj. njena autonomija bila duža.

Već smo vam objasnili kako se pravilno puni baterija telefona, a sad idemo dalje i pokazujemo vam, koje to aplikacije čine da se baterija brže prazni.

Kad znate da će vam telefon trebati duže vrijeme, a svjesni ste da nećete imati punjač pri ruci, onda je dobro sjetiti se ovih stvari, koje mogu da vam pomognu.

Britanska kompanija Uswitch napravila je istraživanje, koje je pokazalo da je neke aplikacije bolje zamijeniti pregledačem interneta, jer se tako troši manje baterije, odnosno sistem se manje opterećuje, pravi se manje podataka i telefon se manje “zamara“.

Uswitch je analizu sproveo u Google Play, Apple App Store i Windows prodavnicama aplikacija, birajući najpopularnije aplikacije generalno i mereći njihov uticaj na sistem telefona.

10 najagresivnijih aplikacija:

Na listi 10 najagresivnijih aplikacija na autonomiju baterije čak pet otpada na Google – Search / Now, GMail, Chrome, Waze i YouTube / Music. Slijedi Facebook kompanija sa Facebook aplikacijom, Facebook Messenger aplikacijom i WhatsApp platformom. Listu zatvaraju Amazon Alexa i Uber, kao jedine “nezavisne“ trošadžije na mobilnim telefonima među Top 10 aplikacijama.

Zajednički, ovih 10 aplikacija koristi preko 422 dozvole, koje u korisnikovom telefonu bivaju korišćene non-stop – i kad korisnik to zna, odnosno kad je aplikacija aktivna, pa čak i kad korisnik to ne zna i aplikacija se ne koristi. Ovih 10 aplikacija, i ne samo one, ostaju aktivne u pozadini non-stop i osim što prikupljaju i obrađuju podatke na šta korisnik ne može da utiče, one troše i bateriju telefona opterećujući tiho hardver i/ili koristeći internet).

Najzahtjevnijih 10 aplikacija koristi preko pet milijardi ljudi širom svijeta i jasno vam je kolika bi ušteda ukupno po svjetski ekosistem bila, kada bi cijela ili makar dobar dio te populacije poveo računa o tome kako koristi aplikacije.

Rješenje, osim uobičajenih savjeta za uštedu baterije, jeste da Facebook, Search, GMail i druge aplikacije koristite preko pregledača interneta, jer se tako ne aktivira masivna “mašinerija“, koju koriste sve ove spomenute aplikacije.

(Mondo.rs)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *