Prvi slučaj virusa korona u Srbiji: Zaraženi muškarac bio kod sestre u Budimpešti

Muškarac /43/ iz Subotice, prvi zaraženi pacijent u Srbiji kod kojeg je dokazano prisustvo virusa korona, boravio je u Budimpešti kod sestre koja je imala respiratorne tegobe, temperaturu i znake slične ovom virusu, a po povratku kući se samoizolovao, rekao je ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar.

“On se dobro oseća, trenutno nema tegobe. Kada se vratio, on se i samoizolovao, a decu poslao na selo i ostao sa suprugom koja mu je donosila hranu”, rekao je Lončar na vanrednoj konferenciji za novinare.

Lončar je naveo da se muškarac sam prijavio, noćas su uzeti uzorci, a rano jutros stigla je potvrda da je pozitivan na virus korona.

“On je već u izolaciji u Subotici, nadležne službe stupile su u rad i uzete su analize svih osoba koje bile u kontaktu sa njim. Rezultati se očekuju tokom dana. On i njegova porodica se dobro osećaju”, rekao je Lončar.

On je poručio da nema nikakvog razloga za paniku i podsjetio da je i ranije konstatovao da je pitanje časa kada će se ovako nešto desiti jer je nerealno i pomisliti da neka zemlja na svojoj teritoriji neće imati virus korona.

Lončar je zamolio građane da se pridržavaju mjera i napomenuo da skreće pažnju, posebno muškarcima starijim od 75 godina, koji imaju druge tegobe, da smanje boravak u prostoru sa više ljudi.

“Srbija je spremna i sve što struka nalaže mi ćemo odraditi. Nastavićemo da obaveštavamo o svim stvarima koje se dešavaju i koje su bitne za građane – da imaju pravu informaciju”, rekao je Lončar.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *