Oduzeta roba u vrijednosti većoj od pola miliona KM

Službenici Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH, regionalnih centara Tuzla, Mostar i Banjaluka oduzeli su rezani duvan, pištolj, tekstil, obuću, dioptrijske naočare i termometre procijenjene vrijednosti 574.850 KM, saopšteno je danas iz UIO BiH.

U saopštenju se navodi da su u januaru službenici UIO realizovali više operativnih aktivnosti na sprečavanju krijumčarenja i nezakonitog prometa akciznih i robe stranog porijekla na području regionalnih centara Tuzla, Mostar i Banjaluka i oduzeli veću količinu razne vrste robe.

Prilikom provjera na području Širokog Brijega pronađena je i privremeno oduzeta tekstilna roba stranog porijekla – odjeća i obuća, bez dokumentacije o nabavci, u vrijednosti oko 18.710 KM.

U saradnji sa pripadnicima Policijske stanice Jablanica na putnom pravcu Posušje-Jablanica kod jednog fizičkog lica u putničkom vozilu pronađeno je i privremeno oduzeto 50 kilograma rezanog duvana procijenjene vrijednosti oko 9.500 KM koji nije bio propisno obilježen akciznim markicama UIO, namijenjenog daljoj prodaji.

U saopštenju se navodi da je na carinskoj ispostavi Doboj uz asistenciju carinskih službenika Doboj u pošiljci selidbenih stvari iz SAD pronađeno i oduzeto kratko vatreno oružje “springfild armori” /Springfield Armory/.

Kod pravnog lica na području Regionalnog centra Tuzla pronađena je i oduzeta veća količina robe stranog porijekla za koju nije postojala zakonom propisana dokumentacija – dioptrijske naočare, termometri – ukupno 5.918 komada.

Osim toga, u saradnji sa pripadnicima MUP-a Republike Srpske, Policijske uprave Doboj, na osnovu operativnog rada oduzeto je putničko motorno vozilo koje je korišteno za izvršenje krivičnih djela, a za koje nije postojala zakonom propisana dokumentacija, niti dokaz o sprovedenoj carinskoj proceduri.

Vrijednost oduzetih predmeta u ovim operativnim aktivnostima na području Regionalnog centra Tuzla iznosi oko 340.700 KM, a izrečene su kazne od 21.000 KM.

Na carinskoj ispostavi Gradiška tokom detaljnog pregleda pošiljke utvrđeno je da se, osim redovno prijavljene robe u uvoznoj pošiljci, nalazila i roba za koju nije priložena uvozna carinska dokumentacija, te je privremeno oduzeta veća količina neprijavljene robe – patika, konzola za video-igre, procijenjene vrijednosti oko 205.940 KM.

U saopštenju UIO navodi se da će protiv počinilaca ovih nezakonitosti u okviru prekršajnog, odnosno krivičnog postupanja, biti preduzete zakonom propisane mjere i radnje.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH poziva sve građane da na otvorenu liniju 080 02 06 07 besplatno i anonimno prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a ili nelegalnu prodaju akciznih proizvoda, a na viber broj 065 355 155 poslati fotografiju i lokaciju gdje se nelegalno prodaju cigarete i duvan.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, X nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *