Oduzeta razna roba vrijedna 119.000 KM

Službenici Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH na putnoj komunikaciji Orašje-Srebrenik, na Tržnici Arizona, na graničnim prelazima Rača, Orašje, Karakaj, kao i carinskoj ispostavi Doboj i Bijeljina oduzeli su raznu robu u iznosu od 119.000 KM, saopšteno je iz ove uprave.

Ovlašteni službenici Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja Odsjeka za provedbu propisa Regionalnog centra Tuzla provjerom porijekla roba na putnoj komunikaciji Orašje-Srebrenik, na Tržnici Arizona, kod fizičkog lica pronašli su veću količinu robe, 1.734 komada odjeće /majice, jakne/ i 14 pari obuće stranog porijekla za koju nije postojala zakonom propisana dokumentacija.

Provodeći Operativni plan rada i usmjeravajući se na rizične lokacije, granične prelaze i carinske ispostave, na nekoliko rizičnih lokacija oduzeta je razna roba.

Otkriveno je šest nepravilnosti na graničnim prelazima Rača, Orašje, Karakaj i carinskoj ispostavi Doboj i Bijeljina, te je tom prilikom pronađena veća količina neprijavljene i skrivene robe u različitim bunkerima /markirane patike, motor za čamac, aparati za varenje/, kao i robe za koju trebaju posebne dozvole i odobrenja.

Za utvrđene nezakonitosti, protiv počinilaca nezakonitih radnji biće pokrenut odgovarajući postupak pred nadležnim sudom.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH poziva sve građane da na otvorenu liniju 080/02-06-07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a, ili nelegalnu prodaju akciznih proizvoda. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *