Održana pokazna vježba spasavanja na vodi

U Ugljeviku je danas održana pokazna vježba spasavanja na vodi u okviru projekta jačanja kapaciteta službi za zaštitu i spasavanje stanovništva na području ove opštine, koji finansira EU.

Kod mosta na rijeci Janji okupili su se pripadnici Teritorijalne vatrogasno spasilačke jedinice, Hitne medicinske službe, Policijske stanice Ugljevik i predstavnici lokalne vlasti.

Načelnik Ugljevika Vasilije Perić rekao je novinarima da se iz godine u godinu unapređuje rad civilne zaštite i Teritorijalne vatrogasno spasilačke jedinice u ovoj opštini i ocijenio da Ugljevik ima dobru saradnju sa Civilnom zaštitom Republike Srpske.

“Dio naših ljudi prošao je obuku i na današnjoj pokaznoj vježbi vidjelo se da su u potpunosti osposobljeni za spasavanje na vodi”, dodao je Perić.

U ime Centra za promociju civilnog društva iz Sarajeva Iskra Tafro rekla je da je ova organizacija finansirala pokaznu vježbu i da su sa opštinom Ugljevik sarađivali dva puta.

“Prvi put je to bilo kroz podršku pet opštinskih lokalnih zajednica u BiH za regiju Majevica i promociju turističkih sadržaja, a drugi put je to naša podrška koja će omogućiti zaštitu od poplava lokalnom stanovništvu u narednom periodu”, rekla je ona.

Šef Odsjeka za poslove civilne zaštite opštinske uprave Aleksandar Krstić rekao je da vježba “Spasavanje na vodi Ugljevik 2024” predstavlja priliku za provjeru kapaciteta, obučenosti i opremljenosti službi zaštite i spasavanja da reaguju u slučaju rizika po stanovništvo ugroženo poplavama i bujičnim vodama.

“Lokalne službe civilne zaštite i Teritorijalne vatrogasno spasilačke jedinice opštine Ugljevik dobile su i vrijednu opremu kako bi se efikasnije nosile sa nepogodama i adekvatno reagovale u situacijama koje ugrožavaju živote stanovnika pogođenih poplavama i bujičnim vodama”, naveo je on.

Prema njegovim riječima, EU je finansirala nabavku opreme koja uključuje gumene čizme, kišna odijela i kišne kabanice, rukavice za zaštitu od hemikalija, naglavne lampe, taktičke opasače i komplete pojaseva za spasavanje, ukupne vrijednosti 7.000 KM.

Projekat “Jačanje kapaciteta lokalnih službi za zaštitu i spasavanje stanovništva ugroženog poplavama na području opštine Ugljevik” dio je šireg programa “EU za lokalne zajednice”, koji provodi Centar za promociju civilnog društva /CPCD/ sa partnerskom organizacijom HELP.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, X nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *