Ćirilo i Metodije postavili temelj slovenske pismenosti

U ugljevičkom Hramu Svete Petke Paraskeve danas je služena liturgija i održana duhovna akademija u hramovnoj porti u čast Svetih Ćirila i Metodija, tvoraca prvog slovenskog pisma glagoljice.

“Naša kultura starija je od mnogih zemalja koje su se ovih dana drznule da govore ružno o našem rodu, matici Srbiji i Republici Srpskoj. Očuvanjem ovih vrijednosti mi smo na najsigurnijem putu spasenja”, rekao je novinarima načelnik Ugljevika Vasilije Perić.

On je podsjetio na riječi Isidore Sekulić da je za Vuka Stefanovića Karadžića jezik bio “krvotok naroda” i time ukazao na značaj jezika, njegovanje pismenosti, kulture, tradicije i pisma.

Perić je istakao da onaj ko izgubi svoj jezik, izgubio je i identitet.

Protojerej Aleksandar Tešić je nakon liturgije poručio da su Sveti Ćirilo i Metodije misionarskom djelatnošću donijeli blagu Hristovu riječ među Slovene.

“Oni su tvorci prvog pisma Slovena glagoljice. Prevođenjem biblijskih i liturgijskih knjiga izvršili su evangelizaciju Slovena i na tome im blagodarimo i molitveno ih se sjećamo, a blagoslov njihov prizivamo jer su nas učinili Hristovim učenicima”, rekao je sveštenik Tešić.

O Svetim Ćirilu i Metodiju na duhovnoj akademiji besjedio je profesor srpskog jezika Marko Lješević koji je rekao da djelo ovih svetaca ima ogroman značaj za sve slovenske narode, jer su oni postavili temelje slovenske pismenosti.

“Zamislite srpski jezik kao našu kuću, krov te kuće je Vuk Karadžić, temelji su naši sveci čiji spomen danas slavimo – Ćirilo i Metodije, a njeni zidovi su svi naši prosvjetitelji koji su gradili srpski jezik”, naglasio je Lješević koji je lektor u Novinskoj agenciji Republike Srpske – SRNA.

Organizatori i učesnici duhovne akademije bili su đaci prvih razreda ugljevičke Osnovne škole “Aleksa Šantić” i učiteljice Ankica Dokić, Dragana Jović i Vesna Pajić.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, X nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *